Hyundai i Kia u Rimčevu tvrtku ulažu 80 mil. eura

14. svibnja 2019.

Foto: Rimac Automobili

Izvršni potpredsjednik tvrtke Hyundai Motor Company Euisin Chung potpisao je ugovor o investiciji između Hyundai Kie i Rimac Automobila u sjedištu tvrtke u Svetoj Nedelji. Hyundai ulaže 64 milijuna eura, a Kia 16 milijuna - ukupno 80 milijuna eura. To je značajna investicija i za tu petu najveću svjetsku autokompaniju, koja ima godišnje prihode od 350 milijardi dolara, što je četiri puta više od ukupnog bruto domaćeg proizvoda Hrvatske i 18 puta više od hrvatskog izvoza. Riječ je o najvećoj investiciji tvrtke iz Svete Nedelje od njena osnutka i ujedno najveće ulaganje u neki domaći startup dosad.

Ovo je bio drugi posjet čelnika Hyundaija nama, kaže Mate Rimac na Facebooku. "Kao dio najave o investiciji, Hyundai najavljuje i dva zanimljiva projekta koje razvijamo zajedno - potpuno električni sportski automobil sa stražnjim pogonom i hibrid na gorive ćelije za koje će naša tvrtka proizvesti ključne sustave. Zahvalio bih našem timu što su jako mnogo radili na ovoj suradnji. Vjerujem da ćemo ovim tehnološkim partnerstvom stvoriti maksimalne vrijednosti za naše kompanije i kupce. Mi smo još uvijek mladi i relativno maleni, no rastemo brzo. Ovo ulaganje snažnog investitora i tehnološkog partnera dovest će do suradnje koja će ojačati našu poziciju kao prvog dobavljača električnih komponenti autoindustrije", ističe Rimac.

Rimac je inovativna tvrtka s izvanrednim sposobnostima u području električnih vozila visokih performansi, rekao je Chung nakon potpisivanja ugovora. "Njihovi startup korijeni i bogato iskustvo u suradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se suradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti", zaključuje Chung.

Hyundai Motor Group na ovom če partnerstvu ojačati svoje mogućnosti istraživanja i razvoja za ostvarenje svojih planova elektrifikacije, koji uključuje izlazak na tržište 44 električnih i hibridnih modela do 2025. godine. Hyundaijev N brand, koji proizvodi vozila visokih performansi, unaprijedit će se ovom suradnjom i napraviti iskorak u svojim modelima i30N i Veloster N koji su svjetlo dana ugledali 2015. godine.

Želja nam je izgraditi vozila visokih performansi koja neće biti samo snažna i brza nego će ostvarivati i najviša očekivanja i snove naših kupaca automobila, kaže Thomas Schemera, izvršni potpredsjednik i čelnik divizije proizvodnje Hyundai Motor Groupa. "Cilj nam je popularizirati električna vozila kako bismo razvili socijalne vrijednosti, i to prvoklasnom svjetskom tehnologijom i inovacijama u performansama", ističe Schemera.

Mate Rimac svoju je tvrtku Rimac Automobili osnovao 2009. godine projektom konverzije starog automobila na električni pogon. Isti automobil 2011. postavio je pet Guinnessovih svjetskih rekorda. Danas Rimac Automobili razvijaju i proizvode ključne sustave elektropogona za mnoge svjetske automobilske tvrtke i istodobno podižu standarde vozila visokih performansi s vlastitim električnim supersportskim automobilima. Tvrtka danas zapošljava više od 500 ljudi te nastavlja eksponencijalni rast.

P.hr/K. Sočković