Hvarski proizvođači maslinovog ulja osvojili New York

15. svibnja 2020.

Foto: Pixabay

Na ovogodišnjem natjecanju u New Yorku - NYIOOC hrvatski proizvođači maslinovog ulja dobili su veliki broj zlatnih i srebrnih medalja. Po broju medalja na ovogodišnjem natjecanju pobjednici su očekivano Italija i Španjolska.

Od poslanih 60 uzoraka iz Hrvatske, njih 34 osvojilo je zlatnu ili srebrnu nagradu, a postotak hrvatskih pobjednika na ovom natjecanju je 57 posto, što je najveći postotak među maslinarskim zemljama u svijetu. NYIOOC je najveće i najprestižnije svjetsko natjecanje za maslinovo ulje.

maslina ulje

"Godišnji popis dobitnika nagrada smatra se autoritativnim vodičem za najbolja ekstradjevičanska maslinova ulja u godini. Pored besprijekorne prirodne ljepote i bogate povijesti, zbog čega je otok Hvar priznat kao jedna od top-destinacija za ljetni odmor, turisti ga često posjećuju i zbog iznimne gastronomske scene koja nudi i najčešće upotrebljavan sastojak na otoku - maslinovo ulje. Od davnina se na ovim prostorima formiraju tamnoljubičasti nasadi maslina i do sada ih nikada nije bilo više, proizvodeći renomirana ulja s najvišim priznanjima. Na Hvaru postoji 220.000 stabala maslina, što samo za sebe govori da je izrastao u pravu malu maslinarsku otočnu regiju", istaknula je Marija Marjan, direktorica TZ- a Jelsa.  

Sa zastupljenošću od 85 posto, oblica je najraširenija tamošnja sorta masline. Slijede lastovka, levatinka i nešto novije sorte lećino i pandolino. Više od 900 malih i velikih proizvođača govori o tradiciji njegovanja masline i njenih proizvoda. Stoga ne čudi da je svako jelo na otoku poškropljeno ovim tekućim zlatom.

"Od 34 pobjednika u Hrvatskoj, njih 10 dolazi s Hvara, i to tri proizvođača: Božić uje, Eva Marija uje i Radojković uje. Prošla godina na otoku bila je izrazito plodna, i po količini proizvedenih ulja i po njihovoj kvaliteti", naglasila je Marija Marjan.

 

P.hr/J.V.