Hvar na putu prema destinaciji s pet zvjezdica

20. kolovoza 2019.

Foto: Hotel Palace Elisabeth

Otkako su ugostitelji i nautičari visoko podignuli ljestvicu turističkog standarda na najsunčanijem hrvatskom otoku Hvaru, bogatom povijesnim nasljeđem i prirodnim ljepotama, polako ali sigurno hotelske kuće pozicioniraju Hvar, bolje reći dio otoka, u destinaciju s pet zvjezdica.

Po ulaganjima prednjači vodeća hotelska kuća Sunčani Hvar, koja se nakon teškog razdoblja i predstečajne nagodbe te ozbiljnih problema s likvidnošću, i to prije samo četiri-pet godina, potpuno stabilizirana, dobila stabilnog i ambicioznog vlasnika, a to je rezultiralo investicijskim zamahom koji je kulminirao početkom soft openinga Hotela Palace Elisabeth, nekadašnjeg hotela Palace.

Hotel Palace ElisabethFoto: Hotel Palace Elisabeth

Već iduću sezonu goste bi trebao primiti drugi hotel s pet zvjezdica na Hvaru koji se gradi u Uvali maslinica u blizini Starog Grada, dok je treći luksuzni projekt, koji je bio pompozno najavljivan, zapeo u realizaciji. Riječ je o projektu koji je trebala realizirati investicijska banka Arqaam Capital, a luksuznim objektima upravljati jedan od najpoznatijih svjetskih lanaca hotela Four Seasons Hotels & Resorts. Realizacija tog projekta koji je, kako se spominjalo, vrijedan više od milijardu kuna, a koji se nalazi u uvali Brizenica nedaleko od Starog Grada, trebala je početi 2017., a goste su trebali primiti prije ove sezone. Uglavnom, kako se radilo o strateškom projektu Vlade RH, očito je zapelo na mnogim razinama, a posljednje informacije upućuju na to da se nešto pomaknulo, ali je projekt još jako daleko od ostvarenja. 

Ukupno gledajući, može se reći da se Hvar pozicionira zahvaljujući nekoliko većih projekata i u najvišem kvalitetnom segmentu turizma. Renovacija Hotela Palace Elisabeth vrijedna je 100 milijuna kuna i predstavlja najveće strateško ulaganje u ovome investicijskom ciklusu Sunčanog Hvara. Radi se, kako su potvrdili u ovoj hotelskoj kući, o najznačajnijoj investiciji u srednjodalmatinske otoke u proteklih deset godina. Hotel ima 45 oslikanih soba i suitova, unutarnji bazen, luksuzni spa te vanjske terase, a jednu od njih čini terasa novog restorana San Marco, s pogledom na središnji trg i povijesnu jezgru grada Hvara.

 Hotel Palace ElisabethFoto: Hotel Palace Elisabeth

"Na ovaj način repozicioniramo svoju hotelsku kuću, ali i čitavu destinaciju. Uklapanje arheoloških lokaliteta u cjelinu novog hotela, sanacija konstruktivnih dijelova zgrade, očuvanje fasade zgrade, gradnja u strogom centru grada Hvara, sve su to bili izazovi koji su bili pred nama prilikom obnove hotela. Nakon ove obnove, ciljamo na najzahtjevnija tržišta visoke platne moći diljem svijeta, a osobito nas ohrabruje interes gostiju iz SAD-a, Velike Britanije, Brazila i Australije... Hotel Palace Elisabeth ima najviše standarde luksuza što će pozicionirati Hvar u sam vrh hotelske ponude", ističe Gordana Tomičić, predsjednica Uprave Sunčanog Hvara. Da se radi o doista vrlo uspješno realiziranoj i vrlo zahtjevnoj investiciji, dokaz je i to što je Hotel Palace Elisabeth prvi hotel u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji je postao član elitne hotelske asocijacije luksuznih hotela The Leading Hotels of the World. Dizajn luksuznog hotela potpisuje dizajner interijera i slikar Oto Blaha, koji je i oslikao zidove restorana. 

Početkom iduće godine otok Hvar trebao bi dobiti drugi hotel s pet zvjezdica u Uvali Maslinica u blizini Starog Grada, na zemljišnom kompleksu površine 90.000 metara. Radi se o investiciji vrijednoj oko 30 milijuna eura. Projekt se razvija više od deset godina, a ima dvije faze. U prvoj se gradi hotel s 53 smještajne jedinice od kojih 50 soba i tri depandanse koje će biti poput tri vile. Gradit će se wellness i spa u posebnom objektu, čija će površina iznositi 600 metara četvornih. Kategorija je 5 zvjezdica, ali će sve jedinice imati barem 25 posto viši standard od propisanog. Najmanje smještajne jedinice imat će površinu 42 metra četvorna, a bit će ih i veličine 120 metara četvornih. Druga faza projekta još se definira i u fazi je projektiranja. Planira se gradnja još jednoga manjeg hotela, a to bi, kako se doznaje, trebao biti još ekskluzivniji projekt. Izvođač radova je tvrtka Radnik, dok je investitor tvrtka Hvar Star Residence iz Splita iza koje stoji francuski ulagač i bivši najbolji svjetski bankar za 2009. godinu Daniel Truchi, koji je u ovaj projekt ušao prije nepune tri godine.

Uvala Maslinica projekt

Jozo Vrdoljak