HUT: Turizmu trebaju dodatne mjere do idućeg proljeća

28. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

U situaciji potpunog izostanka turističkog prometa, sa kompletno zatvorenim smještajnim i ugostiteljskim objektima diljem zemlje, te rastuće neizvjesnosti oko tijeka glavne turističke sezone, najveće domaće turističke kompanije okupljene u Hrvatskoj udruzi turizma sastavile su prijedlog mjera koje bi omogućile očuvanje zaposlenosti i poslovnih subjekata sektora koji generira gotovo 20 posto ukupnog BDP-a Hrvatske.

U ovim uvjetima borbe protiv pandemije uzrokovane koronavirusom potpuno je izvjesno da će značajan dio turističkih prihoda ove godine izostati. U takvim uvjetima, a zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021.

"U HUT-u čvrsto podržavamo primarni cilj Vlade iskazan u prezentaciji prvog seta mjera pomoći gospodarstvu, a to je čuvanje radnih mjesta i poslovnih subjekata u ovim ekstremnim uvjetima. Smatramo to nužnim jer jedino tako možemo napraviti brzi povratak čim se za to stvore zdravstveni i tržišni uvjeti", piše u priopćenju Udruge.

Kroz četiri grupe mjera želja im je sačuvati radna mjesta kroz hitno formaliziranje instituta „radnika na čekanju“, s naknadom od minimalno 60 neto plaće, što je inače naknada za nezaposlene, a poslodavci ne bi plaćali poreze i doprinose obzirom da radnici ne rade. Predlažu i da se porezi i doprinosi te naknade i obvezne članarine (komunalna, pomorsko dobro, turističko zemljište, vodna naknada...) ne plaćaju dok ugostiteljski objekti ne rade, a nakon otvaranja da se plaćaju od 30-50 posto. Predlažu i osiguranje bespovratnih sredstava i/ili da se putem HBOR-a i poslovnih banaka osiguraju povoljni krediti za likvidnost, te preprogame postojećih kreditnih obveza.

 

P.hr/K.S.