HUT: Izrađen pregled turističkih informacija

22. svibnja 2020.

Foto: HUT

U svrhu bolje pripreme otvaranja ljetne turističke sezone Hrvatska udruga turizma objavila je  pregled ključnih turističkih informacija na dan 22. svibnja , koji  će se kontinuirano ažurirati novim informacijama.Pregled je pripremila Hrvatska udruga turizma zajedno sa nacionalnim strukovnim turističkim udrugama Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i Kamping udrugom Hrvatske.

Hrvatska: Opći režim na granicama

Strani  turisti koji su državljani zemalja EU  prilikom ulaska u Hrvatsku trebaju predočiti jedan od dokumenata: rezervaciju smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta; ugovor o zakupu u kampu; ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma; potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma ili  vaučer putničke agencije. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati: mjesto i adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti, kontakt broj telefona i duljinu boravka odnosno datum kada gost planira izlazak iz Hrvatske. Uskoro će biti objavljena i aplikacija koja će omogućiti brži protok kroz granicu na način da turisti mogu unaprijed upisati tražene podatke. Za državljane EU ne postoji obveza samoizolacije, nego će ulaskom u Republiku Hrvatsku na granici dobiti informativni letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osim potvrde rezervacije, razlozi za ulazak u Hrvatsku mogu biti: poslovni razlozi, odnosno, gospodarski interes , poziv gospodarskog subjekta, interes gospodarskog subjekta za dolazak pojedinca, poziv na poslovni sastanak, vlasništvo nad nekretninom ili plovilom, vlasništvo nad trgovačkim društvom ili članstvo u upravi trgovačkog društva, neodgodivi osobni razlozi poput sahrana i slično. Građani trećih zemalja izvan EU sve informacije mogu dobiti upitom na adrese koje se mogu pronaći na stranicama MUP-a.

Dodatne informacije za goste iz Slovenije i Njemačke

Što se tiče Slovenije ne postoje ograničenja kretanja između Republike Slovenije i Republike Hrvatske za građane Republike Slovenije. Prilikom turističkog ulaska u Republiku Hrvatsku državljani Republike Slovenije moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati: mjesto i adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti te kontakt broj telefona i duljinu boravka, odnosno, datum kada gost planira izlazak iz Hrvatske. Državljani Republike Slovenije će ulaskom u Republiku Hrvatsku dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ne postoji obveza samoizolacije prilikom prelaska granice između Slovenije i Hrvatske, i obrnuto.

Državljani Savezne Republike Njemačke prilikom turističkog ulaska u Republiku Hrvatsku moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja mora sadržavati: mjestoi adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti te kontakt broj telefona i duljinu boravka ,odnosno, datum kada gost planira izlazak iz  Hrvatske. Za državljane Njemačke ne postoji mjera samoizolacije prilikom ulaska u Hrvatsku, nego će ulaskom u Republiku Hrvatsku dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. S obzirom da je Hrvatska članica EU s izrazito dobrom epidemiološkom slikom, većina regija u Njemačkoj ne propisuje obvezu samoizolacije za svoje državljane pri povratku iz Hrvatske. Tako su regije Bavarska, Nordhein-Westfalen, Baden Württemberg, Rheinland-Pfalz i Niedersachsen već ukinule obvezu samoizolacije odnosno karantene za povratnike iz zemalja EU i onih pridruženih Schengenskom sporazumu, a obvezu samoizolacije, odnosno karantene ukinut će i pokrajina Hessen počevši od 25. Svibnja. Putovanje između Njemačke i Hrvatske kroz Austriju i Sloveniju teče nesmetano uz posjedovanje dokumenta kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj.z HUT-a svakako preporučuju provjeru važeće odredbe vezano uz režim graničnih prelazaka prije kretanja na put.

Češka, Slovačka,  Mađarska i Austrija

 Strani turisti koji su državljani Češke, Slovačke i Mađarske prilikom turističkog ulaska u Republiku  Hrvatsku  moraju  predočiti  rezervaciju  smještaja  u  smještajnom  objektu. Dokument  kojim  se  potvrđuje  rezervacija  smještaja u Hrvatskoj  mora  sadržavati iste podatke kao i dokument koji važi za Slovence i Nijemce. Za državljane ovih  zemalja ne postoji obveza samoizolacije prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, nego će ulaskom dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.  Prema aktualnim i neslužbenim informacijama za građane Češke, Slovačke i Mađarske očekuje se da neće biti potrebno provoditi samoizolaciju prilikom povratka iz Hrvatske od  29.  svibnja.  Točni  datumi  bit  će  poznati  narednih  dana,  o  čemu  će HUT izvijestiti naknadno. 

Strani  turisti  koji  su  državljani  Republike  Austrije  prilikom  turističkog  ulaska  u Republiku  Hrvatsku  moraju  predočiti  rezervaciju  smještaja  u  smještajnom  objektu. Dokument  kojim  se  potvrđuje  rezervacija  smještaja  u  Hrvatskoj  mora  sadržavati iste podatke kao i kod zemalja koje smo već naveli.  Za državljane  Austrije ne postoji obveza samoizolacije prilikom ulaska u Hrvatsku,  nego  će  ulaskom  u  zemlju  dobiti  letak  s  općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.  Prema aktualnim neslužbenim informacijama za državljane Austrije očekuje se da neće biti potrebno provoditi samoizolaciju prilikom povratka iz Hrvatske od početka lipnja. Točni datumi bit će poznati narednih dana, o čemu će iz HUT-  izvijestiti naknadno. 

Ostale  EU zemlje 

Strani turisti koji su državljani zemalja EU prilikom ulaska u Hrvatsku moraju posjedovati rezervaciju smještaja u smještajnom objektu i dument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj sa svim podacima . Za strane državljane iz ostalih EU zemalja ne postoji obveza samoizolacije prilikom ulaska  Hrvatsku, nego će ulaskom u zemlju dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema aktualnim i neslužbenim informacijama za zemlje sa povoljnom epidemiološkom slikom očekuje se da neće biti potrebno provoditi samoizolaciju prilikom  povratka iz Hrvatske tijekom lipnja. Točni  datumi kao i režimi po pojedinim zemljama bit će poznati narednih dana, o čemu će HUT  izvijestiti naknadno.  

J.V./P.hr