Građani pozvani na dodatan oprez prilikom online kupnje za Black Friday

25. studenoga 2022.

Foto: Shutterstock

Hrvatska udruga banaka (HUB) pozvala je građane na dodatni oprez prilikom online kupnje uoči i tijekom Black Fridaya, upozoravajući i na sve učestalije pokušaje zloupotrebe osobnih i kartičnih podataka.

"I ove godine, posljednjeg petka u studenome, popularno zvanog 'crni petak', mnoge trgovine nudit će promotivne ponude i velika sniženja. Pri tome će veliki broj ljudi kupnju obavljati online, stoga je između primamljivih ponuda važno prepoznati one koje su lažne", navodi se u priopćenju HUB-a.

Zbog porasta pokušaja prijevara i znatno većeg broja lažnih internetskih oglasa koji se svake godine pojavljuju uoči svjetskog shopping vikenda, HUB i njezine članice "upozoravaju svoje korisnike da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu online kupnju, ali ih istodobno izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka".

Iz HUB-a navode da se vjerodostojnost internetske domene putem koje se namjerava obaviti online kupnja može provjeriti na poveznici https://www.scamadviser.com/.

Također savjetuju građane da se prilikom online kupnje informiraju o odgovornoj uporabi kartica te najčešćim vrstama aktualnih internetskih prijevara.

HUB je pripremio i savjetnik, odnosno 10 savjeta za sigurnu online kupnju.

Tako građanima savjetuje da kupuju od pouzdanih izvora, odnosno marke i u trgovinama koje su im poznate te posebno provjere nepoznate trgovine i pojedince prodavatelje.

Savjetuju da se provjeri i je li prijenos podataka prikladno zaštićen, da se prilikom pregledavanja interneta rabe HTTPS i SSL protokoli. "Upamtite: sam simbol lokota ne znači da je internetska stranica zakonita/legitimna", upozoravaju iz HUB-a.

Građanima također preporučuju da provjere web-adresu, da se nikada ne koriste vezama dobivenim elektroničkom poštom ili društvenim mrežama, već da podatke unose isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.

Savjetuju i da, prije negoli pošalju podatke o svojoj kartici za plaćanje trajnih usluga putem interneta, saznaju kako mogu prekinuti tu uslugu.

Među savjetima jest i onaj da se ne šalje novac nepoznatima. "Ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ako je moguće, zadržite pravo najprije primiti robu", ističu iz HUB-a.

Građanima savjetuju i da nikada ne šalju presliku kartice, broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte te da nikada ne šalju jednokratne zaporke SMS-om, Messengerom, WhatsAppom, Viberom ili drugim servisima.

Također preporučuju da provjere sigurnost plaćanja na internetskoj stranici, odnosno da online kupnju obavljaju samo na internetskim stranicama koje rabe pune sustave za provjeru autentičnosti uz primjenu 3D Securea u kartičnim plaćanjima te dvostruke autentifikacije (kao što je Visa Secure / Mastercard® Identity Check™ / Discover sigurnosni kod).

Iz HUB-a građanima savjetuju da sačuvaju sve dokumente povezane s online kupnjom jer bi ih mogli trebati da utvrde uvjete prodaje ili dokažu da su platili robu.

"Prije plaćanja razmislite dvaput - provjerite jeste li razumjeli rizike kupnje putem interneta", savjet je HUB-a na čijim se internetskim stranicama mogu naći detaljniji savjeti za sigurnu online kupnju te informacije o najčešćim vrstama prijevara.

Hina/P.hr