HT ulaže 19 milijuna kuna u optičku mrežu u Slavonskom Brodu

16. rujna 2020.

Foto: HT

Sa 19 milijuna kuna vrijednim ulaganjem Hrvatski Telekom započeo je implementaciju najmodernije optičke infrastrukture na području Slavonskog Broda u naseljima Slavonija 1, Slavonija 2, Kolonija i Mikrorajon te u Osječkoj ulici. Implementacija bi trebala biti gotova do kraja listopada, a uključenje prvih korisnika očekuje se već početkom studenoga ove godine.

"Kontinuirano unaprjeđenje kvalitete mreže naš je strateški prioritet, a ulaganja u optičku infrastrukturu osnova su tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja jer omogućuju veće brzine, bolji signal i brojne opipljive koristi za privatne i poslovne korisnike. Cilj je Hrvatskog Telekoma osigurati najbolju uslugu u svim dijelovima Hrvatske i veseli nas to što Slavonskom Brodu i Brođanima donosimo modernizaciju i svijet boljih mogućnosti", rekao je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma za tehniku i informacijsku tehnologiju.

Boris Drilo Boris Drilo / Foto: HT

Ovime će 8.000 kućanstava dobiti mogućnost uporabe prednosti optičke infrastrukture koja omogućuje ultrabrzi internet uz brzine veće od 100 Mbit/s, a u budućnosti te će brzine ići i iznad jednog Gbit/s. Također je u pripremnoj fazi i projektiranje optičke mreže u Runjaninovoj i Maričevićevoj ulici te ulicama Joze Martinovića, Marka Majstorovića i Franje Kuharića, a optika bi na tom području trebala biti uvedena do kraja 2020. godine.

"Inovativna rješenja koja podižu razinu kvalitete života i rada u današnje vrijeme ponajviše se povezuju s visokim komunikacijskim standardima i digitalizacijom društva te nam je u tom smislu veliko zadovoljstvo što imamo priliku biti dio ovoga važnog projekta Hrvatskog Telekoma", istaknuo je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korisničko iskustvo te omogućiti nesmetana uporaba naprednih i inovativnih digitalnih proizvoda i usluga poput e-Građana, e-Škole, e-Zdravlja i e-Parkinga za čiju su uporabu prijeko potrebne velike pristupne brzine. Istodobno, uvođenje optičke infrastrukture pridonijet će povećanju konkurentnosti lokalnoga gospodarstva.

 

P.hr/I.G.