HT će izgraditi optičke mreže za 135.000 korisnika

10. veljače 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Hrvatski Telekom potpisao je s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave 13 sporazuma o partnerstvu u provedbi projekata izgradnje mreže širokopojasnog interneta, čime se ta kompanija obvezala da će u sljedeće tri godine razviti optičke mreže za 135 tisuća novih korisnika diljem Hrvatske.

Kako su izvijestili iz HT-a, te optičke mreže omogućavat će brzine od minimalno 100 megabita u sekundi (Mbit/s).

Sporazum je sastavni dio Javnog poziva za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, ukupno vrijednog 1,1 milijardi kuna, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u srpnju prošle godine.

Na tom je pozivu HT osvojio 13 od predanih 16 ponuda, čime se za dovođenje mreže nove generacije u dijelove Hrvatske, na kojima trenutno takva infrastruktura ne postoji, do kraja 2023. godine obvezao uložiti 328 milijuna kuna vlastitih sredstava, ističu iz te kompanije.

Kažu i da je potpisivanjem Sporazuma ostvaren jedan od temeljnih preduvjeta za prijavu projektnih prijedloga HT-a kao prijavitelja i gradova, općina i županija kao partnera na Ograničeni poziv za izgradnju NGA mreže.

Tako se ukupna vrijednost prihvatljivih troškova na projektima koje razvija HT, zajedno s javnom komponentom, penje na 651 milijun kuna.

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a Boris Drilo poručuje da će se u sklopu ovog projekta mreža nove generacije dovesti u dijelove zemlje u kojima nije postojala.

"Na taj način ćemo svim stanovnicima u tim krajevima omogućiti da koristeći najmodernije tehnologije današnjice stvaraju bolju budućnost. Digitalizacija svih dijelova Hrvatske temeljni je dio društvene svrhe Hrvatskog Telekoma", poručuje Drilo.

Iz HT-a apostrofiraju i značajne gospodarske efekte ovog investicijskog ciklusa.

Naime, prema analizi zagrebačkog Ekonomskog instituta, povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja prosječno deset novih kompanija i otvaranja 811 novih poslova, povećanja produktivnosti kompanija za dodatne 364 tisuće kuna po zaposlenom te generiranja 420 milijuna novih izvoznih prihoda.

Izgradnja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) predviđena je na području sljedećih gradova i općina u Hrvatskoj: Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Vrpolje, Dubrovačko primorje, Dubrovnik, Konavle, Župa dubrovačka, Đurmanec, Jesenje, Krapina, Petrovsko, Radoboj, Dugi Rat, Omiš, Podstrana, Zadvarje, Ludbreg, Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec, Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin, Gornji Mihaljevec, Mursko Središće, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Šenkovec, Antunovac, Erdut, Ernestinovo, Vladislavci, Vuka, Šodolovci, Čepin, Funtana, Kaštelir-Labinci, Poreč, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada, Vrsar, Bale, Kanfanar, Rovinj, Svetvinčenat, Vodnjan, Žminj, Samobor, Stupnik, Sveta Nedelja, Bogdanovci, Borovo, Ilok, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik, Trpinja, Vukovar, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica, Pušća i Zaprešić.

Nakon završetka projekta, 90 posto svih stanova, javnih i poslovnih korisnika na području tih gradova i općina imat će pristup brzinama od više od 100Mbit/s simetrično, kažu iz HT-a.

Iz Svete Nedelje izvijestili su da će njihov sporazum s HT-om omogućiti širokopojasni pristup internetu za više od 14 tisuća kućanstava na području Svete Nedelje, Samobora i općine Stupnik, a da mu vrijednost premašuje 76,2 milijuna kuna.

Hina/P.hr