Hrvatski turizam oporavljat će se brže od španjolskog, a sporije od grčkoga

22. travnja 2021.

Foto: Shutterstock

Projekcije globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor, iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, pokazuju da bi se turistički promet mogao oporaviti za tri do pet godina. Kako je navela Caroline Bremner, voditeljica Euromonitorova odjela za putovanja, Azija i Pacifik, koji su 2019. već "puhali za vratom" Europi, već ove godine prestići će ju po prihodima od turističkih dolazaka. Ovakvo stanje, naglašava se u projekcijama iznesenima na sastanku u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, partnera na projektu EUSAIR Facility point, nastavit će se i narednih godina, iako bi Europa već 2024. mogla nadmašiti brojke iz 2019.

Održivost kao ključ uspjeha u turizmu nakon COVID-a

Za Hrvatsku Euromonitor procjenjuje da će biti među onim europskim zemljama koje će se srednjebrzo oporavljati, poput Italije i Velike Britanije. Najbrži oporavak prognoziraju Švicarskoj, Portugalu, Grčkoj i Turskoj, a najsporiji Španjolskoj i Francuskoj.

Sustainable Travel Index 2020 pokazuje da bi u privlačenju novih turista veće šanse mogle imati zemlje koje se više prilagođavaju održivom razvoju turizma. Prema Indeksu, tri vrhunski održive destinacije su Švedska, Finska i Austrija. Hrvatska je na dobrom 13. mjestu, u regiji je tek nešto bolja Slovenija na 10. mjestu, a znatno lošije su Italija na 34. i Grčka na 32. mjestu.

Ključni alati oporavka turizma, ističu stručnjaci, bit će uvođenje digitalnih tehnologija i prilagođavanje novim željama potrošača. Novi zahtjevi turista u uvjetima nesigurnosti jesu veća mogućnost besplatnog otkazivanja bukinga, više vrijednosti i bonusa za isti novac, veća felksibilnost u načinima plaćanja i nove, interaktivnije mogućnosti upoznavanja s destinacijom uz pomoć virtualne i proširene stvarnosti. Uz to, sve više potrošača (66 posto) želi imati pozitivan utjecaj na okoliš tijekom svojih dnevnih aktivnosti u 2021. godini, a 48 posto njih traži održive oblike turizma.

EU usmjerava snage na oporavak

Nadine Lakhal, predstavnica Europske komisije iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku DG Regio, govorila je o uvođenja Digitalnoga zelenog certifikata, no Europska komisija važnim smatra i Pakt za vještine u turizmu u sklopu Europske agende vještina. Cilj joj je potaknuti zajedničke aktivnosti usavršavanja i osposobljavanja većim ulaganjima u poboljšanje postojećih vještina i osposobljavanje ili prekvalificiranje za nove vještine u sektoru turizma.

Poduzetnike u turizmu svakako će zanimati informacija da se krajem svibnja očekuje objava online vodiča za EU financiranje turističkih projekata, posvećenog financijskom razdoblju 2021. - 2027.

Ministarstvo turizma i sporta, kao koordinator teme Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, najavilo je vrlo zanimljivu panel-raspravu pod nazivom Od krize do oporavka, u sklopu 6. EUSAIR Foruma koji će se održati 11. i 12. svibnja. Na njoj će stručnjaci iz područja kulture, medija i turizma s cijelog područja Jadransko-jonske makroregije govoriti o transnacionalnim turističkim projektima koji ciljaju na održivu zelenu makroregiju.

 

 

P.hr/I.B.