HT prvi u Hrvatskoj pokrenuo 5G roaming

8. lipnja 2021.

Foto: Shutterstock

Hrvatski Telekom sklopio je ugovor o 5G roamingu s Magyar Telekomom, članom Deutsche Telekom Grupe. Korisnici Hrvatskog Telekoma, pod pretpostavkom da imaju uređaje i tarife koje podržavaju 5G, mogu se bez dodatne naknade koristiti 5G mrežom Magyar Telekoma, uz uporabu one količine mobilnih podataka koja je uključena u njihovu tarifu, a u skladu s  uvjetima roaminga temeljenim na principu "u roamingu kao kod kuće" i politici pravedne uporabe. Jednako tako, korisnici Magyar Telekoma, odgovarajućim uređajem i tarifom mogu se na području pokrivenosti koristiti 5G mrežom Hrvatskog Telekoma tijekom posjeta Hrvatskoj.

"Mreža 5G sinonim je za naprednu povezanost od koje jasnu i izravnu korist imaju svi korisnici. Hrvatski Telekom prvi je realizirao 5G roaming, što je s tehnološkog, ali i gospodarskog i društvenog stajališta značajno dostignuće jer omogućuje bolje korisničko iskustvo i pridonosi razvoju turizma. Povezanost na vodećoj mreži ovime ne prestaje prelaskom granice, već, dapače, služi kao jamstvo najkvalitetnije usluge i u roamingu, a predano radimo na tome da nakon Mađarske s 5G roamingom pokrijemo i druge zemlje", rekao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Boris Drilo Boris Drilo / Foto: HT 

Hrvatski Telekom kontinuirano razvija svoju 5G mrežu koja trenutno pokriva 45 hrvatskih gradova i 1,7 milijuna stanovnika. Očekujući dovršetak pokrenutog postupka aukcije za nove pojaseve 5G spektra, 5G mreža Hrvatskog Telekoma radi na 2.100 MHz, uz tehnologiju Dynamic Spectrum Sharing (DSS).

Magyar Telekom je svoju komercijalnu 5G uslugu na frekvenciji od 3,6 GHz pokrenuo prije godinu dana. Uz Budimpeštu i Budaörs, mobilna usluga pete generacije dostupna je na 21 lokaciji na Balatonu te u šest glavnih gradova pokrajina.

HT u budućnosti planira sklopiti sporazume o 5G roamingu s pružateljima usluga i u drugim zemljama te će svojim korisnicima tih pružatelja usluga u inozemstvu osigurati najbolje korisničko iskustvo na vodećoj mreži u Hrvatskoj i pružiti dodatni poticaj za poslovni i turistički sektor.

 

P.hr/I.G.

Tags