Infrastruktura budućnosti: Prvi metaverse događaj u Hrvatskoj

11. svibnja 2022.

Foto: HT

Hrvatski Telekom organizirao je prvi metaverse događaj – koji se potpuno održao u virtualnom prostoru gdje je predstavljena infrastruktura budućnosti. Metaverzum je evoluirana verzija interneta, odnosno golema interoperabilna mreža virtualiziranih 3D svjetova, koje veliki broj simultano povezanih ljudi može iskusiti u stvarnom vremenu. Pritom je jedna od ključnih karakteristika metaverzuma optimizirano osobno iskustvo.

Posrijedi je potencijalno iduća velika era računarstva, u kojoj će se fizički svijet doslovno povezati s virtualnim, uz veliki potencijal revolucionariziranja praktički svake industrije i usluge, od zdravstva, obrazovanja, proizvodnje, financija/plaćanja, e-commercea, zabave i auto-moto industrije do energetike, arhitekture i građevine.

"Metaverzum je 3D digitalni disruptivni tehnološki koncept koji će imati značajnu ulogu u sljedećim godinama u transformaciji obrazovanja, rada, zabave i socijalizacije. Korištenje novim digitalnim i digitalno nadopunjenim okružjima postaje moguće upotrebom optičkih mreža visokih simetričnih brzina prijenosa i niskih latencija. HT-ova optička mreža već danas dolazi do pola milijuna kućanstava širom Hrvatske omogućavajući svojim korisnicima ulazak u metaverse svjetove na isti način kako smo to učinili i mi na prvoj Meta-presici u Hrvatskoj", rekao je član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma Boris Drilo. 

Metaverzum se sastoji od više svjetova

Na prvome događaju ovakve vrste u Hrvatskoj kreiran je metaverzum koji se sastojao od više svjetova i okružja, unutar kojih su prolazili novinari putem svojih specijalno dizajniranih avatara i u svakom se upoznavali s dijelom mogućnosti, od gledanja TV programa i shoppinga preko učenja, održavanja prezentacija i interaktivnih sastanaka, do uživanja u zabavnim sadržajima ili odmaranja na virtualnoj plaži.

Metaversum 2 Foto: HT

Deutsche Telekom već je ušao u metaverzum i pokrenuo virtualno klupsko iskustvo Beatland na online platformi Roblox te je već zabilježio više od 3,2 milijuna posjeta, a samo u prva dva dana zabilježeno je više od 600.000 transakcija. Deutsche Telekom je tako postao prva telekomunikacijska tvrtka koja je kreirala metaverse iskustvo na Robloxu.

Zbog velikih tehnoloških zahtjeva evolucija metaverzuma iz rane prema zreloj fazi tek slijedi u idućim godinama, s time da su moderne kompanije već snažno uključene, a temeljna podloga za realizaciju ideja je infrastruktura – mreže 5G, WiFi 6, 6G i cloud.

HT je već testirao i 5G+ u živoj mreži na 26GHz, tehnologiju koja omogućuje višegigabitne brzine do četiri gigabita u sekundi i odzivom ispod 10 milisekundi, a koje su iznimno bitne za razvoj metaverzuma i stvaranja cijeloga novog ekosustava.

Hrvatski Telekom daleko je najveći investitor u optičku mrežu – već sada ima infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca i natrag – jer je ukupna dužina niti optičkih kablova HT-a 768.000 kilometara. Tijekom protekle godine prosječna brzina optike povećana je za čak 200 posto. Optička mreža koju razvija Hrvatski Telekom sposobna je podržati mnogo veće brzine od današnjih, što je potvrdio i nedavni test HT 25G PON tehnologije, u kojem je izmjerena brzina veća od čak 20 Gbit/s.

P.hr/I.G.