Inovativni hrvatski proizvod osvaja strana tržišta, zainteresiran i Amazon

15. travnja 2020.

Uz hrvatske bolnice, vrećice Biohazard za sada se najviše koriste u francuskim bolnicama, a interes je velik i u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj

Foto: Vuplast

Obiteljska tvrtka Vuplast iz Međimurja posluje već 40 godina, a glavna im je djelatnost proizvodnja i prerada proizvoda od plastike. Interes javnosti posljednjih dana pobuđuju njihove vreće za pranje kontaminirane odjeće koje su specijalno izrađene te reagiraju na doticaj s vodom. Riječ je o inovativnim projektu Biohazard, jedinstvenom na tržištu.

"U trenutnoj situaciji nastaloj zbog virusa COVID-19 rodila se i ideja o proizvodnji vreća za pranje kontaminirane odjeće kako bi se zaštitile sve osobe koje dolaze u kontakt s potencijalno ili u cijelosti kontaminiranim sadržajem. U vreću se može staviti bilo koji materijal koji se može prati u perilici rublja. Sama se vreća zatvara PVC vezicom kako bi se osiguralo potencijalno ispadanje sadržaja iz nje", pojašnjava Ivan Marciuš, voditelj poslovne logistike Vuplasta, navodeći kako je vreća izrađena od 100-postotno recikliranog materijala čime se pridonosi i potiče reciklaža, i to stvaranjem dodatne potražnje za recikliranim materijalima na tržištu.

biohazard vrećice

Nakon bolnica na redu su i hoteli

Proces je jednostavan: kompletna vreća stavlja se u perilicu ili tunel pranja. U procesu pranja vreća će imati kemijsku reakciju u kontaktu s vodom te će se u potpunosti raspasti na dnu i time otpustiti svoj sadržaj unutar perilice. Nakon završetka pranja i dezinfekcije, odjeća se može izvaditi iz perilice te se njome potom može normalno rukovati. Također, u perilici će, uz tekstil, biti i ostatak vreće koji se odlaže u posebnu crvenu vreću za odlaganje vreća za pranje kontaminirane odjeće. Vreća ne može ostaviti nikakve tragove na odjeći niti imati negativne učinke na strojeve za pranje. 

"Ovim putem zahvaljujemo svim osobama s kojima surađujemo na svakodnevnoj razini. Valja posebno istaknuti i pohvaliti djelatnike Županijske bolnice Čakovec te Opće bolnice Varaždin koje su nam pružale potporu u procesu osmišljavanja proizvoda. Veliku podršku pri izlasku na strana tržišta pružila nam je Hrvatska gospodarska komora koja je svojim postupcima iskazala veliku dozu profesionalnosti i kao maloj tvrtki dala nam nadu u funkcioniranje institucija", naglasio je Marciuš rekavši kako, uz hrvatske bolnice koje njihove proizvode koriste od Čakovca do Dubrovnika, najviše surađuju s francuskima, gdje imaju tjedne isporuke, a interes je svakako velik i u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj.

biohazard vrećice

 Vrećice Biohazard spremne za isporuku 

Marciuš otkriva kako ih je kontaktirao i Amazon sa željom da budu generalni distributer i logistička podrška na globalnom tržištu, što govori o velikoj potražnji i potencijalu za njihovim proizvodima.

"Vreće Biohazard u pravilu se moraju koristiti na odjelima infektologije. Stoga će potražnja za tim proizvodima biti trajna i nakon što prođe ova pandemija. Proizvod smo zaštitili patentnom prijavom i na hrvatskoj i na europskoj razini. Već smo razvili proizvod koji će zadovoljiti potrebe u turističkom sektoru. Riječ je o proizvodu koji će biti elegantnijeg dizajna u pojedinačnom pakiranju. Za takve vreće već vodimo pregovore s najluksuznijim hotelima na svijetu, a za sada neka to ostane u tajnosti", kaže Marciuš i dodaje kako je trenutačno na projektu Biohazard zaposleno više od 20 osoba, a ta brojka i dalje raste.

"Želja nam je bila ponajprije zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta pa tek onda izvoziti. Taj cilj smo odradili. Sada je na redu izvoz", ističe Marciuš zaključivši kako do sada nikad nisu koristili potpore niti iz EU fondova ni državne, no u ovome trenutku, kad se proizvodnja i kapaciteti povećavaju, to bi im iznimno mnogo pomoglo.

Ilijana Grgić