Hrvatski građani sve duže na digitalnim uređajima

17. siječnja 2024.

Foto: Shutterstock

Hrvatski građani sve više vremena koriste se digitalnim uređajima od kojih najviše pametnim telefonima - mobitelima, i to prosječno oko četiri sata na dan, a 82 posto želi i plaćati račune uz pomoć mobitela, pokazalo je uz ostalo istraživanje MasterIndex o čemu su izvijestili iz Mastercarda u Hrvatskoj.

To online istraživanje provedeno je u listopadu 2023. na uzorku od 1.018 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina, od kojih je 92 posto reklo da im je važno da trgovci nude razne metode plaćanja, ponajprije kartice, ali i gotovinu, mobilne aplikacije, digitalne novčanike i kriptovalute.

Najpopularniji način plaćanja su kartice kojima plaća 85 posto anketiranih, i to najviše mlađi, visokoobrazovani i s višim prihodima. Slijede gotovinsko plaćanje koje voli njih 67 posto te plaćanje putem mobilnih aplikacija njih 54 posto, dok je trećina ispitanika spomenula i digitalni novčanik, a opća uplatnica, QR kodovi i kriptovalute manje su zastupljeni.

Uz mobitele, građani bi više željeli plaćati pametnim satovima, osobnim iskaznicama i biometrijom. 

Hrvatska u digitalnom plaćanju nadmašuje zemlje u regiji

Istraživanje je pokazalo da je gotovo polovica građana zadovoljna širenjem digitalnih usluga, kojima se, uz pametne telefone, koriste i na prijenosnim ili stolnim računalima, na kojima prosječno dnevno provode 3,7 sati.

Dva sata prosječno dnevno gledaju pametne televizore, a 30-ak minuta tablete, a po spolu i dobi žene te mladi do 29 godina najviše dnevno rabe mobitele, 4,5 odnosno 5,2 sata.

Direktorica Mastercarda u Hrvatskoj Gea Kariž naglašava da se Hrvatska istaknula kao predvodnik u digitalnim plaćanjima prema Mastercardovom Indeksu digitalnih plaćanja za 2021. i 2022. godinu.

"Hrvatska je postigla visokih 64 bodova na skali do 100 nadmašujući druge zemlje u regiji. Zabilježili smo i snažan porast online kartičnih transakcija, i po broju (30 posto) i po vrijednosti (48 posto) u protekle tri godine, uz smanjenje upotrebe gotovine", kaže Kariž.

Hina/P.hr