Hrvatski džin koji mijenja svoju boju

9. svibnja 2022.

Iva i Neven Jercel / Foto: Iguana gin

Bračni par iz Samobora Iva i Neven Jercel odlučili su stvarati nešto drukčije - bave se proizvodnjom džina koji mijenja boju kada mu se doda tonik. Za čaroliju Iguana gina zaslužni su cvjetovi plavoga graška.

"Kao temelj svakoga dobrog džina tu su borovica (klek) i korijander koji su razlog drvenaste note. Upotrebljavamo još i gorku narančinu koru, ružine latice, đumbir koji mu daje citrusnu aromatičnu notu te muškatni oraščić i klinčić. Nećemo odati sve sastojke, neka nešto ostane i tajna", kaže Iva, koja se sa suprugom odlučila na ovu zanimljivu proizvodnju.

Iguana gin

Ipak, mnoge zanima na koji način džin mijenja boju i koje sve boje može promijeniti?

"Glavni i najvažniji sastojak po kojem je Iguana gin prepoznatljiv jesu cvjetovi plavoga graška. U procesu maceriranja cvjetovima plavoga graška, odležani enzimi u boci zaslužni su za predivnu indigoplavu boju džina. Posebnost je ovoga sastojka u tome što je osjetljiv na PH kiselost i u doticaju s tonikom (ako tonik ima kiselosti) mijenja se boja džina iz predivne indigoplave u još privlačniju ružičastu boju. Ako se čarolija ipak ne dogodi, u čašu dodajte krišku limuna ili limete i promjena boje je zagarantirana. Čarolija boja ide od svijetloružičaste do tamnije pinky, ovisno o količini džina u čaši", otkrio je Neven, koji je mnogima poznat i kao bivši boksački reprezentativac.

Iguana gin posebno vole žene, koje najviše oduševljava promjena boje, dok muškarci padaju na okus.

 

P.hr/B.S.