Hrvatski duhani započeli sezonu otkupa uz veću otkupnu cijenu

10. rujna 2021.

Foto: Hrvatski duhani

Hrvatski duhani započeli su s otkupom ovogodišnje berbe duhana, a stanje duhana na polju je, unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, obećavajuće te se očekuju dobri rezultati i solidni prinosi. Otkup ovogodišnje berbe organiziran je na dvije lokacije, u Virovitici i Kutjevu, i to uz visoku razinu sigurnosti, za maksimalnu zaštitu proizvođača i zaposlenika koju su u Hrvatskim duhanima već postavili prošle godine.

"Unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, možemo biti zadovoljni da smo zajedničkim naporima i aktivnostima u polju uspjeli polučiti maksimalno kvalitetan rezultat. Nastavljamo investirati u proizvodnju duhana i u svoje proizvođače te smo spremni podržati povećanje proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Uvjereni smo da smo kontinuiranim povećanjem otkupne cijene, sigurnim otkupom, financiranjem proizvodnje, investicijama u nove tehnologije i punom agrotehničkom podrškom na terenu osigurali kvalitetne uvjete proizvođačima duhana, ne samo za zadržavanje postojeće već i za povećanje proizvodnje duhana", izjavio je Imad Ud-din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana.

Imad Ud-din Muhammad Imad Ud-din Muhammad / Foto: Hrvatski duhani

Ove godine ponovno je povećana otkupna cijene za duhan tipa svijetla Virginija, i to za prve tri otkupne klase. U prvoj i drugoj otkupnoj klasi povećanje otkupne cijene ove godine iznosi pet lipa, odnosno 10 lipa po kilogramu duhana, čime se dodatno potiče kvaliteta, dok je povećanje u trećoj otkupnoj klasi, na koju otpada najveći volumen proizvodnje, 40 lipa po kilogramu duhana, čime Hrvatski duhani dodatno potiču održivost proizvodnje duhana.

Hrvatski duhani su, uključujući ovogodišnje povećanje otkupne cijene, u posljednje tri godine otkupnu cijenu duhana svijetla Virginija u trećoj otkupnoj klasi, u kojoj se nalazi najveći volumen proizvedenog duhana u Hrvatskoj, povećali za 1,4 kune po kilogramu suhog lista, odnosno za 11 posto. 

Nastavljaju i s uspješnim programom uvođenja mehaničke berbe u sklopu kojeg su u posljednje četiri godine sa 65 proizvođača potpisani ugovori za financiranje nabave 63 mehanička berača u visini od 17 milijuna kuna. U Hrvatskim duhanima očekuju da će ove godine više od 1.250 hektara, odnosno 45 posto površina pod duhanom biti obrano mehanički.

P.hr/I.G.