Hrvatske kompanije uključene u EBRD-ov istraživački program

20. svibnja 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Četiri društva uvrštena na Zagrebačku burzu izabrana su za sudjelovanje u programu Europske banke za obnovu i razvoj usmjerenom analizama malih i srednjih poduzeća. Inicijativa je financirana od strane TaiwanBusiness EBRD fonda za suradnju a ima za cilj povećati javnu dostupnost analitičkih materijala za mala i srednja poduzeća uvrštena na regionalne burze.

Društva uvrštena na Zagrebačku burzu koja su uključena u ovaj program su AD Plastik, Arena Hospitality Group, Ilirija i Zagrebačka burza. Društva razmatrana za ovaj program morala su isunjavati kriterije tzv. brzorastućeg tržišta malih i srednjih poduzeća  u skladu s  MiFID II regulativom te dodatne uvjete kao što su određeni broj dionica slobodno distribuiranih javnosti redovito izvještavanje na engleskom jeziku te nedostatak sustavnog istraživanja.

Razvoj regionalnog tržišta kapitala

Dvogodišnji program uključuje praćenje i analizu 20 društava uvrštenih na burze u Bugarskoj, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji, a analitička izvješća bit će javno dostupna na internetskoj stranici projekta.

"Ovaj projekt logičan je nastavak našeg angažmana vezanog uz SEE Link, kompaniju koju smo 2014. osnovali zajedno s Makedonskom i Bugarskom burzom. Nedostatak informacija o kompanijama često je glavna prepreka za donošenje odluke o investiranju. Zagrebačka burza pozdravlja ovaj projekt i izrazito smo zadovoljni što će i hrvatske dionice biti dio ovog programa - neke od njih, uključujući i samu Zagrebačku burzu, prvi će put biti pokrivene istraživanjem. Postoji značajan jaz u analitičkoj pokrivenosti malih i srednjih poduzeća i uvjereni smo da će ovaj program olakšati investitorima donošenje odluka o investiranju i usredotočiti se na potencijal ove regije", rekla je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić te je navela kako je potpora EBRD-a u rješavanju ovog važnog pitanja vrlo važna za razvoj regionalnog tržišta kapitala.

Program je u potpunosti usklađen s ciljevima Akcijskog plana za izgradnju unije tržišta kapitala Europske komisije, koji posebno naglašava važnost olakšavanja pristupa financiranju, uključujući rizični kapital, posebno za mala i srednja poduzeća, kao jedno od pet prioritetnih područja za razvoj tržišta.

 

P.hr/I.G.