Hrvatska ublažava mjere prelaska granice za EU državljane

2. lipnja 2021.

Foto: Shutterstock

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza izmijenjene su mjere prelaska granice za državljane zemalja Europske unije, odnosno država i/ili regija članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru. Novom odlukom tako će državljani EU moći ulaziti u Hrvatsku i s jednom primljenom dozom cjepiva ako je doza primljena prije više od 22 dana.

"Hrvatska je kontinuirano provodila različite epidemiološke mjere i pripreme za ovogodišnju ljetnu sezonu i ostatak turističke godine te smo sada u prilici postupno ubrzavati protok turističkog prometa. Turističko tržište EU-a iznimno je važno jer je riječ o zemljama koje čine i više od 80 posto stranoga turističkog prometa u Hrvatskoj. Uza sve korake koje smo poduzeli od početka godine, uključujući projekt Safe stay in Croatia, postavljanje dodatnih punktova za testiranje turista, sufinanciranje testova te cijepljenje turističkih djelatnika koje je u tijeku, stvoreni su uvjeti kojima jačamo svoju prepoznatljivost sigurne destinacije te se generira sve veća potražnja. U narednim danima nastavit ćemo intenzivno komunicirati s brojnim zemljama o procedurama prelaska granica kako bi se turistički tokovi mogli odvijati što kvalitetnije te kako bi naši gosti mogli što prije početi uživati u Hrvatskoj", rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom donošenja odluke.

Sve se više putuje

Prema podacima iz sustava eVisitor, turistički promet koji se ostvaruje s područja zemalja Europske unije i država članica šengenskog prostora činio je oko 80 posto turističkog prometa stranih državljana u pretpandemijsko vrijeme, dok je prethodne godine dosegao čak i 90 posto ukupnog prometa stranih državljana. Tijekom posljednjih 10 dana turistički promet kontinuirano raste te je pred protekli vikend prvi put premašen broj od 100.000 turista u jednom danu pri čemu su trenutno najbrojniji gosti u Hrvatskoj iz Njemačke (55.000), Austrije (8.500), Poljske (8.000) i Slovenije (6.000).

U Hrvatskoj je od siječnja do kraja svibnja ostvareno više od jednog milijuna dolazaka i 3,9 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 42 posto u dolascima i 38 posto u noćenjima. Od ukupnih dolazaka i noćenja inozemni turisti ostvarili su više od 516.000 dolazaka i 2,5 milijuna noćenja.

Samo u svibnju ostvarena je 451.000 dolazaka i 1,9 milijuna noćenja, što u odnosu na svibanj prošle godine predstavlja rast od 412 posto u dolascima i 256 posto u noćenjima. Znatan rast posebice je ostvaren u segmentu nautike, odnosno čartera gdje je zabilježeno ukupno 183.000 noćenja, odnosno rast veći od 1.500 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

 

P.hr/I.G.