Hrvatska tvrtka osmislila higijenske mobilne praonice rublja

31. ožujka 2020.

Foto: Bijeli svijet

Ispravno pranje rublja sada je iznimno važno u svim objektima, bilo da je riječ o kućanstvima bilo o prostorima u kojima se stalno ili privremeno nalaze osobe pod pojačanim zdravstvenim nadzorom. Zbog neizmjerne važnosti higijene u javnim objektima hrvatska tvrtka Bijeli svijet osmislila je higijenske mobilne praonice. 

"Tamo gdje postoji mogućnost zaraženih virusom COVID-19 ili su osobe u samoizolaciji, s rubljem treba oprezno postupati. Nažalost, trenutno je u našoj zemlji samo mali broj vlasnika objekata svjestan nužnosti pojačane brige o ispravnom pranju rublja", objasnio je Mario Martinek, vlasnik tvrtke Bijeli svijet, specijalizirane za opremanje objekata profesionalnim uređajima za pranje i sušenje rublja.

S obzirom na to da je Hrvatska suočena sa sve većim brojem oboljelih, u zdravstvenim se ustanovama povećava količina rublja koje treba oprati i tako spriječiti odvoz kontaminiranog rublja na drugo područje, odnosno pomoći zadržavanju virusa na jednome mjestu. Na taj se način izbjegava miješanje rublja nezaraženih i zaraženih pacijenata jer kada se rublje oboljelih pere u praonici zajedno s rubljem zdravih pojedinaca, lako može doći do kontaminacije tj. prijenosa virusa.

"Zbog posebne situacije u zemlji, naše djelatnike odmah smo stavili na raspolaganje tamo gdje je najpotrebnije. Opremili smo karantene na Sljemenu, u Tomislavovom domu i objektu Snježna kraljica, a glavni je cilj izbjeći da se rublje odvozi u neku od zagrebačkih ustanova jer pri transportu i manipulaciji često dolazi do mogućnosti prijenosa virusa na druge tkanine i površine", pojašnjava Martinek.

Njihove mobilne praonice mogu se smjestiti u postojeće objekte gdje postoji dovod struje te dovod i odvod vode. Moguće ih je smjestiti i u pokretne kontejnere kada u stabilnom objektu ne postoji odgovarajući prostor. 

"Kako bi se izbjegle nepotrebne zaraze, barem što se brige o rublju tiče, posebnu pažnju na higijenske mjere i inače trebaju obratiti sve ustanove i objekti koji imaju smještaj osoba, poput bolnica, domova za starije, poliklinika, karantena, zatvora, hotela, hostela, vrtića, učeničkih domova, sportskih klubova i sl. Danas su u fokusu i praonice rublja koje peru za druge objekte, ali i domovi zdravlja zbog pranja radne odjeće. Svakodnevno savjetujemo vlasnike objekata da pojačaju higijenske mjere radi prevencije novih zaraza", napominje Martinek te dodaje da je važno i educirati sve vlasnike i korisnike praonica kako bi obraćali više pažnje na cijeli proces - od dostave, pakiranja, slaganja i razdvajanja, pretpranja, pranja, sušenja i glačanja rublja, skladištenja te transporta.

infografika - higijensko pranje rublja.jpg

Profesionalne perilice s inovativnom tehnologijom u službi zdravlja imaju posebne premaze u bubnju koji onemogućavaju zadržavanje bakterija, koriste drukčiju tehnologiju pranja te programe koji imaju prilagođeno vrijeme iskuhavanja kojim se rublje precizno dekontaminira. Što je temperatura pranja viša, to je sigurnije da će se bakterije uništiti. Uz to, na profesionalnim perilicama moguće je podesiti program iskuhavanja na 90 stupnjeva u trajanju do 20 minuta. Poseban antibakterijski dizajn i higijenski program profesionalnih perilica pomaže u sprječavanju potencijalnih sekundarnih infekcija, a i vrlo su jednostavne za instalaciju.

 

P.hr/I.Grgić