U Hrvatskoj još tri restorana s Michelinovom zvjezdicom

8. rujna 2021.

Foto: Pixabay

Hrvatska je od danas bogatija za tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom. Naime, restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna Michelinova zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja) i LD Terrace (Korčula) zadržali svoje zvjezdice.

"Za cjelokupnu hrvatsku gastronomsku scenu dodjela prestižnih Michelinovih oznaka u okolnostima globalne pandemije koronavirusa izniman je uspjeh. To je vrlo značajno i za hrvatski turizam jer naša zemlja sada ima ukupno 10 restorana s Michelinovom zvjezdicom, odnosno ukupno imamo 79 restorana s nekom od oznaka ovoga prestižnoga gastronomskog vodiča. Potvrda je to kvalitete hrvatske gastronomije, odnosno naše ukupne turističke ponude u ovom segmentu koji je jedan od glavnih motiva dolazaka za brojne ljubitelje putovanja diljem svijeta. Prisutnost naše zemlje u Michelinovim vodičima naša je dodatna promocija i vidljivost, ali i motivacija u našim nastojanjima da Hrvatska bude istaknuta i međunarodno prepoznatljiva enogastronomska destinacija", izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić uputivši iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima.

"Hrvatska je posebno zanimljiva destinacija koja putnicima i gurmanima omogućuje uživanje u autentičnim i raznolikim gastronomskim doživljajima. Zemlja lokalnim chefovima nudi domaće proizvode iznimne kvalitete, što ih tjera da iz dana u dan nadmašuju sami sebe", izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor vodiča Michelin.

Usto, na listu Bib Gourmand uvršteno je još sedam restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) i Alla Beccaccia (Valbandon). Tako se Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 13  restorana s Michelinovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima za ponudu kvalitetnih menija po pristupačnim cijenama.

Dodajmo kako novo izdanje Michelinova vodiča za Hrvatsku za 2021. godinu uključuje novu oznaku Michelin Green Star, koja je dodijeljena restoranu Zinfandel’s (Zagreb). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima za njihovu posebnu posvećenost održivoj i ekološki prihvatljivoj gastronomiji. 

P.hr/I.G.