Hrvatska 13. po spremnosti za cjeloživotno učenje digitalnih

14. siječnja 2020.

Foto: Pixabay

Hrvatska je na 13. mjestu u Europskoj uniji prema indeksu spremnosti za cjeloživotno učenje digitalnih vještina (IRDLL) koji su utorak predstavili Centre for European Policy Studies i Institut za javne financije.

Indeks se temelji na ishodima učenja pojedinaca, dostupnosti digitalnog učenja te institucijama i politikama za digitalno učenje, rekao je istraživač CEPS-a Zachary Kilhoffer.

Hrvatska je u istraživanju pokazala da najbolje stoji u području institucija i politika za digitalno učenje gdje je zasjela na 3. mjesto. S druge strane, našla se na gotovo samom začelju u područjima ishoda i dostupnosti digitalnog učenja, na 24. odnosno 21. mjestu.

"Hrvatska si ne može priuštiti da stane u razvoju digitalnog učenja. Na 13. je mjestu, dakle u prosjeku EU, što neki mogu vidjeti kao pobjedu. No, potreba za digitalnim vještinama iznimno se brzo mijenja i ako se ne nastave razvijati, mogle bi početi zaostajati”, rekao je Kilhoffer.

Istaknuo je kako su stavovi o digitalnim inovacijama u Hrvatskoj vrlo skeptični te kako su jedni od najnegativnijih u Europi.

Preporučuje nastavak rada na reformama obrazovnog sustava koji potiče digitalizaciju učenja, jačanje kapaciteta obrazovanja za bolju pripremu učenika za tržište rada i cjeloživotno učenje.

Dodaje da školama treba jača digitalna infrastruktura kako bi se ispunio cilj digitalno zrelih škola te da treba smanjiti regionalne razlike u školskim infrastrukturama.

Uz to, drži da bi učitelje i profesore trebalo osnažiti i bolje osposobiti za odgajanje novih generacija digitalno kompetentnih građana.

"Svjesni smo da se moramo mijenjati i u posljednjih nekoliko godina mnogo je toga napravljeno. No, općenito u Hrvatskoj postoji nedostatak potpore i sve ove inicijative doživjele su ogroman otpor na svim razinama, od učitelja do Vlade, pa i Crkve", rekao je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić.

Kilhoffer je rekao da digitalizacija stvara veliku priliku za razvoj te da Europljani trenutno te prilike ne koriste dovoljno. Istraživanje je pokazalo da su države članice koje se nalaze na jugu i istoku EU uglavnom niže rangirane.

Za cjeloživotno učenje digitalnih vještina najspremnije su Estonija, Nizozemska, Finska, Luksemburg, Malta i Cipar, a iznenađujuće je da se na posljednjemu mjestu smjestila Njemačka.

IRDLL za članice EU razvili su CEPS, jedan od vodećih europskih istraživačkih centara i program za razvijanje digitalnog učenja Grow with Google.

Hina/P.hr