Hrvatska plaža Pasjača proglašena najljepšom u Europi

8. svibnja 2019.

Foto: HTZ

Prema izboru čitatelja portala European Best Destinations, plaža Pasjača u Konavlima, točnije u malome mjestu Popovići, proglašena je najljepšom europskom plažom u 2019. godini! Da Hrvatska obiluje prekrasnim plažama potvrđuje i odlično treće mjesto koje je osvojila plaža Nugal s Makarske rivijere. Tako su ove dvije hrvatske plaže iza sebe ostavile najpoznatije španjolske, portugalske, grčke, francuske, talijanske i brojne druge europske plaže. Drugo mjesto pripalo je španjolskoj plaži Nerja. U samom je glasovanju sudjelovalo više od 32.000 glasača iz 116 zemalja svijeta.

Nakon brojnih nagrada koje su glasovi stranih glasača i čitatelja portala European Best Destinations donijeli hrvatskim destinacijama u posljednjih nekoliko godina, poput trostruke nagrade Zagrebu za najbolji europski Advent ili nagrade Zadru za najbolju europsku destinaciju, proglašenje hrvatskih plaža Pasjača i Nugal najboljim europskim plažama u 2019. godini potvrda su prirodnih ljepota naše zemlje koja je sve prepoznatljivija među brojnim svjetskim ljubiteljima putovanja, kaže direktor HTZ-a Kristjan Staničić. "Ovo je ujedno odlična prilika našim destinacijama za dodatnu promociju plaža kao važnog i kvalitetnog dijela turističke ponude. Inače 2016. godine najboljom europskom plažom proglašena je plaža Stiniva s otoka Visa", ističe Staničić.

Portal EBD izbor najljepših europskih plaža provodi svake godine tako da stručni žiri portala kreira popis s gotovo 300 najboljih i najljepših europskih plaža. Zatim brojni ljubitelji putovanja diljem svijeta svojim online glasovima odabiru najbolje plaže.

Izbor plaže Pasjača za plažu godine dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je po izboru čitatelja istog portala Cavtat uvršten na osmo mjesto najboljih europskih destinacija za 2019. godinu, kaže direktor TZ-a općine Konavle Frano Herendija. "Konavle sa svojom očuvanom prirodom, kamenom arhitekturom i očuvanom tradicijom jedan su od dragulja hrvatske turističke ponude koji se polako otkrivaju svijetu. U tom smislu ova su nam iznimna priznanja posebno draga i vrijedna jer dolaze od ljubitelja putovanja koji znaju prepoznati autentične vrijednosti", dodaje Herendija.

U tekstu o plaži Pasjača opisan je čudotvorni nastanak ove plaže na koji je velik utjecaj, uz aktivnosti lokalnog stanovništva, imala i sama priroda. Naglašeno je i da je ova plaža idealan izbor za ljubitelje netaknute prirode, tišine i mira, a kao mogućnosti dodatnih aktivnosti navedene su i obližnje vrlo popularne turističke destinacije poput Dubrovnika i Cavtata. Plaža Nugal, pak, prikazana je kao jedna od skrivenih tajni Makarske rivijere jer dolazak do ovog raja uključuje polusatnu šetnju stazama i stijenama.   foto: Vjeko Begović

Portal European Best Destinations europska je organizacija sa sjedištem u Bruxellesu, a glavne aktivnosti organizacije uključuju promicanje europske kulture i turizma. Obraćajući se publici putem online-kanala, portal ima važnu ulogu u promicanju Europe kao broj jedan destinacije u svijetu, a nudi i turističke informacije za više od 355 europskih destinacija. 

P.hr/JV