Hrvatska mora pronaći način stimuliranja domaće proizvodnje

21. srpnja 2020.

Oštećene su škole, bolnice, muzeji, fakulteti, javna infrastruktura, stanovi i obiteljske kuće - i svi oni nakon potresa, koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu, očekuju obnovu i donošenje zakona kako bi se u taj posao moglo ozbiljno krenuti. Donošenje zakona čekaju i hrvatske građevinske i proizvođačke tvrtke.

Član uprave Samoborke Tomislav Trčak pojašnjava nam kako je njihova tvrtka od prvoga trenutka nakon potresa svoje proizvodne i stručno – tehnološke potencijale stavila na raspolaganje, kako bi pomogli u sanaciji. Također, očekuju kako će hrvatske tvrtke imati što reći i kad je upitaniju obnova.

Samoborka je prepoznatljiv brend kada je riječ o proizvodnji žbuke, boja i ljepila za keramiku, toplinskih fasadnih sustava i hidroizolacije. Domaća je to tvrtka s tradicijom poslovanja dužom od stoljeća. Hrvatska im je najvažnije tržište, no prisutni su i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji te Austriji.

Osim četiri pogona u Samoboru, u sastavu tvrtke nalazi i nova tvornica suhih žbuka u Muću pored Splita organizirana kao tvrtka kćer pod nazivom Samoborka Split. U posljednjih desetak godina uloženo je više desetaka milijuna eura u nove proizvodne kapacitete. Zapošljavaju do 280 radnika, a godišnji prihodi im se kreću od 280 do 320 milijuna kuna.

Poslovanje u Hrvatskoj u uvjetima još uvijek aktualne pandemije svakako je novo iskustvo i za ovu tvrtku, te se prilagođavaju situaciji i nastoje ostati što manje oštećeni. U ovoj kompaniji ističu kako je upravo ova kriza pokazala neospornu važnost vlastite proizvodnje, ali i važnost stimuliranja domaće proizvodnje, što rade druge zemlje, a tim bi putem trebala ići i Hrvatska, zaključuju u samoborskoj tvrtki. 

P.hr/I.G/ F.M.