Hrvatska mora imati najbolji model za privlačenje kvalificiranih stranih radnika

31. kolovoza 2023.

Foto: HGK

Hrvatska mora imati najbolji model za privlačenje kvalificiranih stranih radnika, zaključeno je tijekom sastanka predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića i ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore.

Na sastanku se govorilo o određivanju ključnih prioriteta strateškog projekta koji bi rezultirao privlačenjem kvalificiranih stranih radnika, prije svega u sektore prerađivačke industrije i građevine.

U Hrvatskoj, navodi se u priopćenju HGK, trenutačno oko 20 posto radne snage u privatnom sektoru čine strani radnici. Najviše njih dolazi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije te Nepala i Filipina. Međutim, sve je izraženiji problem kako privući kvalificirane radnike koji će doći i ostati raditi u Hrvatskoj.

Predsjednik HGK Luka Burilović naglasio je kako zemlje zapadne Europe, ponajviše Austrija i Njemačka, u potrazi za kvalificiranom radnom snagom ciljaju na ista tržišta kao i Hrvatska.

"Stoga i Hrvatska mora suradnjom svih relevantnih institucija definirati i razviti najbolji model privlačenja i zadržavanja takvih radnika. A HGK je upravo partner koji u tome može pomoći", rekao je Burilović navodeći da se intenzivno radi na rješenjima koja bi privukla adekvatnu kvalificiranu radnu snagu, i to na duži rok.

Jedno od rješenja koje predlaže HGK jest model po kojem bi, nakon što poslodavci definiraju koji profili i kvalifikacije su im potrebni, radnik u svojoj matičnoj zemlji, prije nego što dođe u Hrvatsku, prošao potrebne edukacije. Kako bi se to i realiziralo, potrebno je taj model podići na razinu međudržavnih suradnji kakve imaju zemlje s dužim iskustvom u privlačenju radne snage.

Ministar Piletić istaknuo je da je Hrvatska u procesu donošenja Imigracijske strategije, u kojoj će - uz otvaranje visokoobrazovnih institucija studentima iz stranih zemalja i poticanje povratka iseljenih hrvatskih radnika - jedna od glavnih tema biti i strana radna snaga. Iznimno je važno, smatra Piletić, da se na tim tržištima Hrvatska kao zemlja predstavlja organizirano i s jasno definiranim planovima.

Hina/P.hr