Hrvatska među najuspješnijim turističkim zemljama u Europi

23. rujna 2021.

Foto: Shutterstock

Danas je u Dubrovniku održan 101. sastanak Odbora direktora Europske putničke komisije (European Travel Commision - ETC), najvažnijega i najstarijega međunarodnog turističkog udruženja u Europi. Teme sastanka su, između ostalog, uključivale predstavljanje i analizu postignutih turističkih rezultata na razini Europe u ovoj turističkoj sezoni, ali i analizu provedenih marketinških aktivnosti i istraživanja tržišta ETC-ja.

Okupljenima se videoporukom obratila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, dok je sastanak uvodnim govorom otvorio predsjednik ETC-ja Luís Araújo iz Portugala, koji je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo na odličnom prijamu u Dubrovniku i Hrvatskoj.

Turizam se oporavlja

"U ovim okolnostima i vremenima najvažnije nam je otvoriti turizam i zemlje, i to je bila glavna okosnica razgovora. Primjećujem sve bolje turističke trendove, turizam se oporavlja, ali još moramo doseći rezultate iz 2019. godine, koja je za mnoge zemlje Europe bila rekordna. Razmijenili smo svoja iskustva i znanja, a Hrvatska je odličan primjer kako se trebalo reagirati u ovim okolnostima", poručio je Araújo.

U sklopu predstavljanja i analize turističkih rezultata na razini Europe okupljenima se obratio i direktor Hrvatske turističke zajednice te ujedno potpredsjednik ETC-ja Kristjan Staničić. Istaknuo je da se Hrvatska u ovoj godini značajno približila rezultatima ostvarenim u rekordnoj i pretpandemijskoj 2019. godini.

"Naša je zemlja među najuspješnijima u Europi po postignutim turističkim rezultatima što je uspjeh cjelokupnoga turističkog sektora, ali i Vlade RH. Trenutno se nalazimo na oko 77 posto rezultata ostvarenog u istom razdoblju 2019. godine. Pratit ćemo nove trendove i prilagođavati svoje aktivnosti kako bismo u budućnosti bili još uspješniji", poručio je direktor Staničić dodavši kako se nastavak dobrih turističkih trendova u zemlji očekuje i tijekom posezone.

Sastanku su prisustvovali i izvršni direktor ETC-ja Eduardo Santander iz Španjolske, Magda Antonioli iz Italije, također potpredsjednica ETC-ja te predstavnici nacionalnih turističkih organizacija zemalja kao što su Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal, Mađarska, Slovačka, Švicarska, Monako, Crna Gora i dr.

"Naš glavni zadatak jesu suradnja i koordinacija, a temelj svih naših aktivnosti istraživanja i razmjena znanja. Društvo se mijenja i mi u turizmu moramo pratiti promjene i trendove. Hrvatska i Španjolska ne mogu se izravno uspoređivati, ima određenih razlika, ali svi moramo surađivati jer samo tako svi zajedno možemo biti još bolji i uspješniji“, zaključio je Santander.

ETC je osnovan 1948. sa sjedištem u Bruxellesu, a uz nacionalne europske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prijevoznike i druge pružatelje usluga u turizmu. Glavni je cilj udruženja unaprjeđenje turističkih politika na razini Europske unije te daljnje promicanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije.

P.hr/I.B.