Hrvatska među deset 'najguglanijih' odredišta za putovanja u 2023.

14. prosinca 2023.

Foto: Shutterstock

Hrvatska se, prema Googleovim podacima o najčešće pretraživanim odredištima za putovanja u 2023., našla među prvih deset zemalja u svijetu, odnosno na petom mjestu, iza prve Grčke, druge Španjolske, a potom Italije i Portugala, objavio je američki i globalno priznati magazin za putovanja Conde Nast Traveler.

Magazin je do liste 'najguglanijih' odredišta u 2023. došao, kako kažu, ekskluzivnim uvidom u odjeljak Googleovih podataka o putovanjima, objavljenih nedavno u sklopu šireg Googleova istraživanja o tome što su korisnici najviše pretraživali posljednjih 12 mjeseci.

Uz prateću fotografiju Dubrovnika, za Hrvatsku, koja je na petom mjestu najpretraživanijih turističkih odredišta u 2023. na toj tražilici, pišu kako postupno stječe reputaciju europske turističke destinacije.

Uz opis da je "cjenovno pristupačnije odredište za odmor od nekih susjednih zemalja", u magazinu preporučuju obilazak otoka, posebice Korčule, ali i unutrašnjosti zemlje. Upućuju i na "slasna gurmanska putovanja oko Splita ili Zagreba" te posjet povijesnom Dubrovniku okruženom zidinama. Ipak, ističu da su plaže "pravo mjesto" za užitak - one se u Hrvatskoj protežu na više od 4.000 kilometara obale - i da će posjetitelji biti "razmaženi" njihovom ljepotom.

Na prvom mjestu s najviše pretraživanja na Googleu u 2023. jest Grčka - od njezinih otoka, posebice Mykonosa, Santorinija, Krete i Rodosa, do Atene, uz zaključak da će "vas Grčka svaki put impresionirati".

Španjolska je na drugome mjestu, za koju kažu da je lijepa zemlja cijele godine te da, iako je zanimljiva ljeti, i izvan glavne sezone mnogo toga pruža u gradovima, posebice u Barceloni i San Sebastianu te u gastronomiji.

Za Italiju, koja je treće 'najguglanije' odredište, napominju da nikada neće dosaditi zbog mješavine prekrasnih bajkovitih, ali i užurbanih gradova, netaknutih plaža, kupnje u Milanu, gradskih kafića, Firence, Toskane, Rima, a posebice umjetnosti, muzeja i galerija koje nudi.

Portugal je na četvrtome mjestu, s "uzbudljivim" restoranima od sjevera do juga zemlje, pri čemu ističu arhipelag Azori, termalne vode te gradove Porto i Lisabon - koji je nedavno proglašen i za najpovoljniji gradski odmor u Europi za 2023. godinu.

Iza pete Hrvatske slijede Cipar, Tajland, Egipat, Malta i Maroko.

 

Hina/P.hr