Hrvatska ima veliku mogućnost razvoja luksuznog turizma

22. studenoga 2021.

Foto: Pixabay/ Ilustracija

Hrvatska ima veliku mogućnost razvoja luksuznog turizma, naročito u destinacijama koje nude luksuzne hotele i vile, marine i restorane visoke razine kvalitete, ustvrdila je ministrica turizma Nikolina Brnjac na konferenciji Potencijali za razvoj luksuznog turizma na Kvarneru, u Opatiji.

Ministrica Brnjac istaknula je da u Hrvatskoj radi deset restorana s Michelinovim zvjezdicama, navevši da je gastronomija važan segment turizma najviše razine.

"Ove sezone smo bili jedna od najuspješnijih turističkih zemalja na Sredozemlju, a tome je sigurno doprinio i luksuzni turizam, uz važnu ulogu sigurnosti gostiju", rekla je. 

Istaknula je pozitivan primjer Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela Stories. Većina njih radi cijele godine, zapošljavaju lokalnu stanovništvo, nude lokalne proizvode i time doprinose razvoju zajednice, ocijenila je ministrica. Da bi se razvijala i održavala visoka razina turističke ponude, važno je i obrazovanje kadra, pa se tako za nove obrazovne programe u ovom segmentu izdvojilo 10 milijuna kuna, istaknula je.

Istovremeni luksuzni i masovni turizma u istoj destinacij

Na raspravi nakon otvorenja skupa, predsjednik Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela Stories Nenad Nizić rekao je kako je ove godine iskorištena prilika da su u Hrvatsku dolazili gosti koji inače odlaze na daleka putovanja, a sad to nisu mogli zbog pandemije.

"Hrvatska se pokazala kao vrlo dobro odredište za goste željne luksuza i posebnog pristupa, naveo je. Njima je na prvom mjestu zahtjeva razina usluge, koja mora biti brza i kvalitetna", rekao je Nizić.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ocijenio je da je moguć istovremeni luksuzni i masovni turizma u istoj destinaciji, ali uz pametno upravljanje destinacijom. Kao primjer je spomenuo Dubrovnik, koji je ograničio ulazak u gradsku jezgru, kako bi se omogućilo i onima koji borave u Dubrovniku da obilaze grad, uz manje pritiska putnika s kruzera.

Robert Pende iz Ministarstva turizma kaže da se ove godine očekuju bolji financijski rezultati od fizičkih u turizmu, te da se prilično dobro iskoristilo priliku na tržištu, kao bliska destinacija europskim emitivnim tržištima. 

Hina/P.hr

Tags