Kreativna industrija je u konstantom rastu

13. lipnja 2021.

Predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK te direktor tvrtke IDM Music Tomo In Der Mühlen u razgovoru za Privredni.hr govori o platformi Sigurna okupljanja, ali i o sektoru kreativnih industrija kao važnom biznisu. Upravo je taj sektor bio jako pogođen u pandemiji.

"Mislim da je sad već prošlo godinu dana otkako je problem počeo, jako mnogo stvari pokazalo se drukčijim nego što smo znali na početku. Mislim da je vrijeme da počnemo primjenjivati neke spoznaje koje sada imamo, a i samo cijepljenje je u tijeku tako da mislim da imamo mnogo manje problema nego što smo ih imali te da moramo ubrzati put u procesu koji vodi u novo normalno", rekao je Tomo In Der Mühlen.

Mühlen također podsjeća kako je godišnji promet kreativnih i kulturnih industrija prije pandemije koronavirusa na razini EU-a bio čak 643 milijarde eura, a ta branša zapošljavala je osam milijuna ljudi. Tome treba pridodati i činjenicu da su upravo kreativne industrije jedan od najvećih promotora Hrvatske te je izrazito važno kreativu gledati kao biznis.

"Mislim da je upravo rezultat pandemije pokazao naš biznis. Primjerice, u Njemačkoj se pokazalo da kreativna industrija zapošljava više nego njihova automobilska industrija. Kad govorimo o Hrvatskoj, podaci nisu ništa drukčiji: i kod nas je ta industrija golema, samo što do sada nije bila koncentrirana u 'jedan glas', pa se sa svakim segmentom bavilo odvojeno. Upravo to će biti naš sljedeći cilj - da to postane jedan snažan glas, da nas se prihvati kao vrlo ozbiljnu industriju koja je u konstantom rastu. U kreativnoj industriji najvažnije su ideje, a Hrvatska kao mala zemlja, smatram, ima mnogo veće šanse s dobrim idejama nego s masovnošću", kaže In Der Mühlen.

Tomo In Der Mühlen Tomo In Der Mühlen / Foto: Privredni.hr

Kad je riječ o online platformi Sigurna okupljanja, In Der Mühlen ističe kako su zadovoljni - 86 velikih događanja za sada je odobreno, odnosno dobilo je certifikat u vrlo kratkom vremenu.

"Nije bilo velikih ozbiljnih problema, i ako ih je bilo, na njihovu uklanjanju radi se brzo. To se pokazalo kao dobro sredstvo da se što prije dođe do novoga normalnog i onda lagano do pravoga normalnog", istaknuo je In Der Mühlen. 

Platforma Sigurna okupljanja jest alat koji pomoću provjerenog algoritma procjenjuje rizik događanja i certificira njegovu sigurnost u smislu poštovanja epidemioloških mjera koje su na snazi. Platforma je izrađena u suradnji sa Stožerom civilne zaštite RH i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Organizatori mogu na brz i jednostavan način provjeriti je li njihovo događanje u skladu s mjerama. U slučaju promjene mjera sustav im izdaje upozorenje, ali i omogućava varijacije s obzirom na mjere po županijama. Ako je sve u skladu s preporukama, organizatoru se izdaje certifikat, a posjetiteljima šalje poruka da je određeno okupljanje za njih sigurno.

Ilijana Grgić / Franjo Maltar