Pokrenuta radna skupina za suradnju na tržištu plina

19. lipnja 2019.

Hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjártó izvijestili su o osnivanju radne skupine koja će raspraviti potencijalnu suradnju na tržišta plina dviju zemalja. Razgovaralo se o suradnji u području energetike, ponajprije o realizaciji LNG terminala na otoku Krku.

“Hrvatska, odnosno mi u Ministarstvu smatramo kako je takav oblik suradnje pozitivan iskorak i kako bi trebao biti kombinacija vlasničkoga udjela i zakupa kapaciteta. Dogovoreno je da se organizira radna skupina koja će se sastojati od hrvatskih i mađarskih stručnjaka i koja će u sljedećim mjesecima analizirati potencijalne koristi i nedostatke takvih oblika suradnje do kojih eventualno može doći”, rekao je ministar Ćorić.

Ministar Szijjártó naglasio je kako je za Mađarsku diversifikacija dobavnih pravaca ključno pitanje te su stoga prije nekoliko mjeseci dali ponudu za sudjelovanje u realizaciji LNG terminala.

“Takvom suradnjom mogla bi se stvoriti tržišna situacija kojom bi kupnja LNG plina putem tog terminala mogla biti ekonomski vidljiva i konkurentna za nas”, kazao je ministar Szijjártó te dodao kako je projekt realističan i važan za sigurnost opskrbe ovoga dijela Europe te da su spremni pregovarati o 25 posto udjela u LNG terminalu. 

Inače, za igradnju LNG terminala Europska unija uložit će 101,4 milijuna eura. Bespovratnim sredstvima pokrit će se dio ukupnih troškova izgradnje terminala, koji se procjenjuju na 383,6 milijuna eura.

LNG terminal, koji će najprije funkcionirati kao plutajući terminal za LNG i jedinica za uplinjavanje godišnjega kapaciteta od najmanje dvije milijarde prostornih metara, trebao bi povećati sigurnost opskrbe plinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Ilijana Grgić