Lansirana globalna platforma za automobile

14. siječnja 2021.

Dimitrije Trbović /Foto: Neostar

Neostar.com nova je, jedinstvena platforma za prodaju, kupnju i održavanje vozila koja donosi inovaciju u globalnim razmjerima. Rabljena vozila na platformi mogu besplatno oglašavati i prodavati sve pravne i fizičke osobe, a kupci dobivaju transparentan uvid u stanje vozila jer Neostar obavlja pregled u 60 ključnih točaka te sigurnost pri kupnji s obzirom na to da sva vozila imaju tvorničko ili Neostarovo jamstvo. Platforma, uz to, omogućava online ugovaranje servisa vozila uz transparentne cijene i pouzdanu kvalitetu usluge.

"Automobilska industrija u cjelini, pa tako i trgovina automobilima globalno gledajući, nije među predvodnicima digitalne transformacije, već možemo reći da na tom području čak zaostaje. Prema dosadašnjem iskustvu s online prodajom novih i rabljenih vozila uočili smo prostor za konsolidaciju i digitalizaciju usluga povezanih s trgovinom i održavanjem rabljenih vozila, ne samo na lokalnoj već i globalnoj razini. Zato smo pokrenuli startup Neostar sa sjedištem ovdje u Hrvatskoj, ali s globalnim ambicijama. Lansiranje platforme na hrvatskom tržištu vidimo tek kao prvi korak koji će nas voditi prema iskoracima na druga tržišta jer ovakva višekanalna platforma koja objedinjuje cjelokupni ekosustav rabljenih vozila ne postoji ni na jednome drugom tržištu. Po inovaciji koju donosimo u ovaj segment tržišta i industrije možemo reći da smo svojevrsni AirBnb za rabljena vozila", istaknuo je Dimitrije Trbović, predsjednik Uprave Neostara.

Jednostavni unos podatka

Na razvoju je dvije godine radio interdisciplinarni tim domaćih i inozemnih stručnjaka.  Startup je istraživanje i konceptualni razvoj nove platforme pokrenuo 2018. godine, a 2019. započeo je i IT razvoj s timom u kojem je bilo 30-ak stručnjaka različitih profila. Vanjski partner u razvoju jest tvrtka Span.

Ono što platformu razlikuje od svih uobičajenih načina prodaje i kupnje rabljenih vozila jest jednostavnost procesa, usporedivost, pouzdanost i transparentnost informacija te sigurnost za sve korisnike.

Prodavatelj započinje prijavu na platformu unosom nekoliko osnovnih podataka o vozilu, dok ostatak informacija unose inspektori nakon što vozilo pregledaju po 60 ključnih točaka, fotografiraju i snime u prikazu od 360°. Pregled se u pravilu obavlja već 24 sata nakon iskazane namjere prodaje, a sva vozila koja se oglase na platformi imaju ili tvorničko ili Neostar jamstvo.

Za prodavatelja sve su usluge besplatne

Ovakvim pristupom Neostar odgovara na najveće izazove i probleme u prodaji i kupnji rabljenih vozila koji su potvrđeni u istraživanju Instituta za inovacije, koje je proveo tijekom 2019. godine na više od 1.100 ispitanika.

Više od 50 posto ispitanika u istraživanju je kao najveće izazove i probleme prilikom kupnje rabljenih vozila navelo nepouzdanost informacija, odnosno slabu kvalitetu informacija o vozilima. S druge strane, prema istom istraživanju, povjerenje i rizik transakcije visoko su na ljestvici strahova pri kupnji rabljenih automobila. Stoga su, ističu, naglasak stavili upravo na apsolutnu transparentnost i ujednačenost svih ključnih podataka o vozilu, stručan pregled i izdavanje jamstva.

Za prodavatelja sve su usluge besplatne, a pouzdanost i transparentnost informacija te jamstvo daju sigurnost koju svaki kupac rabljenog vozila priželjkuje. Cjelokupni proces kupnje, uključujući i plaćanje, moguće je obaviti putem interneta, ali je, naravno, moguć i pregled vozila uživo, prije konačne odluke.

P.hr/I.G.