Hrvatska 53. na svjetskoj ljestvici talenata

12. studenoga 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Na Svjetskoj ljestvici talenata Instituta za razvoj poslovnog upravljanja iz Lausanne, Hrvatska je ove godine na 53. mjestu od 63 uključene zemlje, zadržavši istu poziciju kao i lani. Riječ je o sposobnosti zemlje da izgradi, privuče i zadrži nadarene osobe kako bi stvorila bazu upravo takvih osoba potrebnih za povećanje konkurentnosti i rast gospodarstva.

Hrvatska je najbolje pozicionirana prema čimbeniku ulaganja i razvoja (32.) te je u ovom dijelu pokazala poboljšanje za četiri mjesta na ljestvici u odnosu na prethodnu godinu. Kao prednosti ističu se ukupno izdvajanje za obrazovanje te omjer učenika i profesora u osnovnim i srednjim školama. Kao najveći nedostatak navodi se nedovoljno ulaganje kompanija u trening zaposlenika. Kod faktora spremnosti zemlje za udovoljavanjem zahtjevima tržišta za kvalificiranom radnom snagom Hrvatska je pozicionirana na 62. mjestu.

"Turbulentna vremena koja proživljavamo unose mnoge promjene u naše živote i načine funkcioniranja cijelih država, pa i čovječanstva u cjelini. Trenutak je kad moramo zastati, promisliti o postignutom i odlučiti se za pravac razvoja. Nažalost, pozicija Hrvatske na svjetskoj ljestvici talenata ne pokazuje generalne pomake. Unatoč tome, moramo sagledati i pozitivne strane - digitalizaciju, mnoštvo novih inicijativa, početak masovne promjene u školstvu putem "Škole za život". Pokazali smo i da možemo raditi na daljinu. Sve su to pozitivne promjene umnogome bazirane na talentiranim pojedincima i timovima, donekle potpomognutim društvenim i zakonodavnim okvirima. Kako izvješće pokazuje, uspjeli smo održati korak sa svijetom, ali nismo uspjeli ostvariti pozitivan skok, nego smo održali korak. Pritom još nismo stvorili uvjete da zadržimo najveće bogatstvo koje imamo - svoje ljude, što je ipak naš najviši prioritet", ističe Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, partnerske institucije Instituta.

Švicarska ponovno prva

I ove godine europske zemlje dominiraju na ljestvici talenata. Švicarska je ponovno prva na ljestvici, dok se među prvih 10 nalaze i Danska, Luksemburg, Island, Švedska, Austrija, Norveška, Kanada, Singapur i Nizozemska, odnosno od prvih 10 mjesta, osam ih se odnosi na zemlje Europe. Za to su zaslužni izvrsni obrazovni sustavi europskih zemalja koji izdvajaju Europu od ostalih regija svijeta.

Većina europskih zemalja u prosjeku ima visoku razinu ulaganja u obrazovanje, i to od primarne do tercijarne razine te praksu za vrijeme školovanja. Također, trening zaposlenika prioritet je u kompanijama, što omogućuje razvijanje talenata, a istodobno privlače strane visokoobrazovane stručnjake na koje se mnoge europske kompanije oslanjaju.

Konkurentnost talenata ključna za ekonomski oporavak

Pandemija je na različite načine utjecala na život. Glavni poremećaj koji se dogodio bio je promjena mjesta obavljanja posla, odnosno rad na daljinu. Usred trenutne krize uzrokovane COVID-om 19 rad na daljinu postao je trend među vodećim gospodarstvima.

Tvrtke koje su fleksibilne u odnosu na radne prakse kao što je rad na daljinu i prilagodljive u promjenjivim okolnostima, bolje se snalaze u novim uvjetima. Ta poduzeća mogu održati i dobru razinu motivacije među zaposlenicima što je ključno za održavanje produktivnosti.

Konkurentnost talenata može biti temeljna komponenta za ekonomski oporavak u eri nakon COVID-a.

P.hr/I.G.