Hrvati pozitivno gledaju na umjetnu inteligenciju, ali uz dozu opreza

4. srpnja 2021.

Često se čuje da je umjetna inteligencija tehnologija budućnosti. No, ta budućnost već je tu a da je mnogi nisu ni svjesni. Na njoj je bazirana većina aplikacija, internetsko oglašavanje ili upravljanje strojevima u tvornicama. Istraživanja te teme pokazuju da Hrvati na umjetnu inteligenciju gledaju kao na pozitivnu tehnologiju, ali uz dozu opreza. A jedan od strahova koji se često javlja među djelatnicima s kojima su se susreli u A1 Hrvatska, kad su 2017. započeli s tom tehnologijom - jest bojazan zbog gubitka radnih mjesta.

"Kada je umjetna inteligencija preuzela dio administrativnih i repetitivnih zadataka u nekoliko odjela, u početku su se ljudi pribojavali da će ostati bez radnih mjesta. Ali kad su shvatili da bi mogli preuzeti rad na drugim, složenijim projektima, strah je nestao. A što se tiče radnih mjesta, mi ih nismo izgubili - štoviše, konstantno ih povećavamo", istaknuo je glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske resurse i korporativne komunikacije, A1 Hrvatska Ivan Skender, koji je dodao kako je primjena umjetne inteligencije u A1 Hrvatska dijelom potaknula i internu edukaciju.

Roboti bazirani na tehnologiji Gideon Brothersa trenutno rade u skladištima i pogonima nekih od najvećih hrvatskih, europskih i globalnih kompanija u proizvodnom, logističkom i maloprodajnom sektoru.

"Fleksibilnost je imperativ koji se nalazi pred svakim zaposlenikom jer će se svaki od njih u jednome trenutku susresti s izazovom zajedničkog rada s nekom tehnologijom temeljenom na umjetnoj inteligenciji", kaže suosnivač tvrtke Gideon Brothers Kruno Stražanac.

Hrvoje Balen, član Uprave Algebre i nacionalni koordinator EU inicijative Grand Coalition for Digital Skills and Jobs, navodi kako je potrebno sve gledati kroz prizmu natjecanja te da je pred nama vrijeme kada moramo biti brži i učinkovitiji od drugih i raditi na privlačenju talenata iz regije, ali i cijelog svijeta, koji bi svoje akademsko znanje stjecali na hrvatskim fakultetima.

 

Ilijana Grgić / Franjo Maltar