Hrvati sve više štede, ali manje oročuju novac u bankama

31. listopada 2020.

Hrvati su i u 2020. nastavili povećavati štednju, unatoč krizi koju je donijela pandemija koronavirusa. Podaci HNB-a pokazuju da su depoziti kućanstava kod kreditnih institucija u kolovozu 2020. dosegli iznos od 214,9 milijardi kuna, što je porast od 5,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Raspon visine depozita po stanovniku Hrvatske kreće se od 78.681 kune, koliko je u Istarskoj županiji, do 23.443 kune u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok na razini Hrvatske depoziti po stanovniku iznose 52.874 kune.

Ako promatramo strukturu depozita kućanstava prema vrstama depozita, vidljiv je nastavak trenda smanjenja udjela oročenih depozita uz porast udjela štednih depozita i depozitnog novca, što je posljedica niskih kamatnih stopa na oročenu štednju i posljedično povećanja sklonosti građana prema likvidnijim oblicima depozita.

Iz tih kretanja može se zaključiti da su hrvatski građani u krizi povećali štednju jer prema zadnjim raspoloživim podacima u posljednjih su godinu dana u banke položili desetak milijardi kuna, odnosno gotovo 5 posto od ukupnog iznosa depozita.  

Rastu depozita u ovoj godini pridonijeli  “prisilna” štednja uzrokovana nemogućnošću trošenja za vrijeme lockdowna i povlačenje dijela sredstava iz investicijskih fondova u svjetlu nestabilnosti na financijskim tržištima izazvane zdravstvenom krizom.

 

 

P.hr/I.G/F.M