HPK: Uz poštivanje svih mjera, omogućiti prodaju hrane na tržnicama

23. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Hrvatska poljoprivredna komora zatražila je u od Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva civilne zaštite da se omogući prodaja poljoprivrednih proizvoda na tržnicama.

U pismu upućenom tim institucijama, a povodom najnovije odluke o zatvaranju tržnica, iz HPK ističu da je to "udar na domaće proizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva jer im se onemogućava prodaja domaćih proizvoda, za koja znamo od kuda dolaze i da nema prisutnosti virusa".

S druge strane, navode, "roba za koju ne znamo od kuda dolazi je u trgovačkim lancima".

Iz HPK ističu i kako određena okupljanja koja su se događala na tržnicama nisu zbog prodaje poljoprivrednih proizvoda već zbog mini trgovina koje se nalaze u sastavu tržnica.

"Tražimo da se omogući na otvorenim i poluzatvorenim tržnicama prodaja poljoprivrednih proizvoda OPG-a uz poštivanje svih pravila ponašanja zbog koronavirusa, isto kao u trgovačkim lancima i ljekarnama, kao što su minimalna udaljenost, zaštitne maske i rukavice kod prodavača", poručili su iz HPK.

Temeljem odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a u cilju prevencije širenja zaraze koronavirusom, od ponedjeljka, 23. ožujka 2020. godine, privremeno se  zatvaraju sve tržnice.

Marinada želi preuzeti isporuku 

U međuvremenu tvrtka Marinada, koja se bavi proizvodnjom, preradom, otkupom i prodajom svježeg i prerađenoga voća i povrća, izvijestila je u ponedjeljak da je spremna preuzeti i na tržište isporučiti proizvode hrvatskih poljoprivrednih proizvođača koje oni više ne mogu prodavati na tržnicama.

"Sukladno odluci Stožera civilne zaštite, od danas su zatvorene sve tržnice i mi smo spremni reagirati na način da otkupimo voće i povrće od poljoprivrednih proizvođača, bili oni naši kooperanti ili ne, standardiziramo proizvod koliko je to moguće i isporučimo na tržište", poručili su iz Marinade.

Napominju kako će se u dogovoru s Konzumom i drugim kupcima njihov prodajni asortiman prilagoditi robama koje će se kroz tu mjeru otkupiti.

"Tim potezom želimo uspostaviti suradnju sa svim poljoprivrednim proizvođačima diljem Hrvatske, koji zbog predmetne odluke neće moći svoje poljoprivredne proizvode plasirati na tržište kroz dosadašnje kanale prodaje, istaknuli su iz Marinade.

Naglašavaju kako je u trenutnoj situaciji nužno voditi brigu o sigurnoj i dostatnoj opskrbi stanovništva, što oni kao tvrtka i čine, a ističu i kako je Marinada i inače važna karika u lancu opskrbe tržišta voćem i povrćem, no posebno sada.

Iz Marinade su poručili da za sve dodatne informacije poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju stoje djelatnici tvrtke, a kontakti otkupnih centara nalaze se na web stranici www.marinada.hr.

P.hr/Hina