HPK: Otkupna cijena mlijeka jako je niska

12. siječnja 2022.

Foto: Shutterstock

Odbor za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je sjednicu o stanju u sektoru na kojem je zaključeno kako je sadašnja otkupna cijena mlijeka, koja se kreće od 2,5 do 2,7 kuna za kilogram, preniska te da je potrebno povećati otkupnu cijenu ako se ne žele nastaviti negativni trendovi u ovoj proizvodnji.

"Otkupna cijena jako je niska i ni jedna potpora to ne može nadoknaditi. Jedino što proizvođače može zadržati u proizvodnji promjena je cijene. Najveće mljekare najavile su povećanje otkupne cijene za oko 10 lipa po kilogramu, no s obzirom na tržišne okolnosti i visoke cijene žitarica uljarica, kao i rast svih drugih ulaznih troškova, smatramo da je to malo te da je jedino moguće nastaviti proizvodnju uz podizanje cijene za minimalno 40 lipa po kilogramu", izjavio je predsjednik Odbora za mljekarstvo Igor Rešetar.

Okupljeni proizvođači mlijeka složili su se da je sadašnja cijena neodrživa i da će, unatoč potporama države, ova proizvodnja nastaviti padati ako proizvođači ne budu mogli osigurati kvalitetnu hranu za stoku. Kako su naglasili, trend odustajanja od proizvodnje mlijeka i dalje se nastavlja, a podatak iz studenoga (za proizvodnju u prvih 11 mjeseci 2021.) pokazuje da je proizvodnja mlijeka bila na godišnjoj razini manja za četiri milijuna kilograma nego što je bila u prvih 11 mjeseci 2020., a broj mliječnih krava ostao je na istoj razini.

"Uvjereni smo kako su otkupljivači svjesni ovih trendova te da će izaći u susret proizvodnji koja je sustavno uništavana proteklih godina, iako Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH koriste sve mjere i mehanizme da se proizvodnja održi i zaustave negativni trendovi. Jednako tako stalno upozoravamo da i dalje na tržište dolazi mlijeko i mliječni proizvodi po dampinškim cijenama čime se naša konkurentnost, pored niske otkupne cijene, i dalje urušava", istaknuo je Rešetar.

Nove investicije presudno važne za daljnji opstanak

Odbor za mljekarstvo HPK pozdravio je napore Vlade RH da pomogne sektoru te pozdravljaju mjeru 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava - ulaganja u sektor mliječnoga govedarstva, koja je trenutno u e-savjetovanju.

"Da bi se što više mljekara uključilo u investiranje kroz ovu mjeru, potrebno je visinu potpore, koja je sada previsoka i iznosi jedan milijun eura, smanjiti na 400.000 eura, kako bi se u nju mogao uključiti veći broj proizvođača mlijeka kojima su nove investicije presudno važne za daljnji opstanak i nastavak proizvodnje u konkurentnim uvjetima", rekao je Rešetar. 

Odbor za mljekarstvo također je zatražio da Ministarstvo poljoprivrede pronađe rješenje za neisplatu potpora zbog otežanog poslovanja uslijed pandemije dijelu stočara zbog toga što su imali nepotpunu dokumentaciju.

P.hr/I.G.