Kineze zanima Brodarski institut, o ulasku u brodogradilišta još se nisu izjasnili

12. lipnja 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ministar gospodarstva Darko Horvat ocijenio je da 3. maj ima perspektivu te izvijestio su kineski ulagači zainteresirani za Brodarski institut. Horvat je rekao da 3. maj vidi kao "zdravo tkivo koje ima perspektivu".

Na pitanje ima li nade za spas 3. maja, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", Horvat je rekao da je Vladi pravno najveći problem odnos 3. maja prema Uljaniku jer je 3. maj dio Uljanikove stečajne mase.

Istaknuo je da neće raditi pritisak na suce trgovačkog suda niti zazivati stečaj te da je posljednji koji želi stečaj. Smatra da se 3. maju može pomoći, ali, kako je rekao, ne bez matematike i računice.

"Ako investiramo u završetak brodova koji su u trenutno u 3. maju, želim da svaka kuna koja odlazi u 3. maj ima smisao i svoj povratak u državni proračun", rekao je Horvat.

Tvrdi da nije teško politički odlučiti treba li država dati novac za dovršetak izgradnje četiriju brodova u 3. maju, ali da želi jamstvo da će, nakon što se brodovi završe, taj novac biti vraćen u državni proračun.

Takav model državne pomoći trebao bi funkcionirati i kod buduće gradnje brodova, kaže Horvat.

"Nije problem dati garanciju, problem je kada se ta garancija mora platiti", istaknuo je ministar gospodarstva.

Dodao je da u 3. maju nije bilo naplate državnih jamstava zato što brod nije isporučen.

"Ako je tako moglo biti 35 ili 40 godina, siguran sam da može i u budućnosti", rekao je Horvat dodavši da će svi razgovori o 3. maju završiti ako i kada prvo jamstvo državi dođe na naplatu.

Ministar je rekao kako ima informaciju da kineski investitori žele ulagati, odnosno revitalizirati sedam laboratorija u Brodarskom institutu (od njih 15), dok još uvijek nije dobio njihov odgovor o potencijalnom ulasku u 3. maj ili Uljanik.

Prema njegovim riječima, velika je vjerojatnost da će Jan De Nul otkupiti jaružar za koji je država nedavno platila 130 milijuna eura jamstava, te će tako u proračun biti vraćeno između 100 i 115 milijuna eura.

Hina/P.hr