HOK protiv ograničavanja obavljanja paušalnog obrta

18. rujna 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Kad je riječ o najavljenim izmjenama Općega poreznog zakona, Hrvatska obrtnička komora smatra da ograničavanje poduzetničkih sloboda nipošto nije rješenje koje će koristiti gospodarstvu Hrvatske. Paušalni obrti postali su najpopularniji organizacijski oblik za male poduzetnike, zahvaljujući prijedlogu HOK-a u suradnji s Ministarstvom financija. Protivimo se ograničavanju obavljanja paušalnog obrta u pojedinim djelatnostima ili na bilo koji drugi način.

Ovaj način poslovanja potaknuo je poduzetničku aktivnost, što je dobro za cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske, podizanje životnog standarda svih građana, a pridonijelo je i zadržavanju mladih u RH. Podizanje praga za paušal potaknulo je one koji su radili u "sivoj zoni" da uđu u zonu legalnosti, navodi se u priopćenju HOK-a.

Osuđuju svaku zloupotrebu zakona te poduzetnike koji posluju mimo propisa jer  predstavljaju nelojalnu konkurenciju. "Smatramo da je eventualne zloupotrebe potrebno rješavati kontrolom poslovnih subjekata, kako je to uređeno i u ostalim zemljama EU. Podsjećamo, prema zakonima Republike Hrvatske, poslodavac koji prima fakturu od svog djelatnika umjesto da isplaćuje plaću, u poreznom je prekršaju i počinio je djelo tzv. prikrivenog zapošljavanja. Opći porezni zakon već i sada predviđa postupak u slučaju kada se prividnim pravnim poslom prikriva neki drugi pravni posao", podsjećaju.

HOK osuđuje stvaranje negativne medijske slike o obrtnicima koji su kao svoj način poslovanja izabrali paušalni obrt. "Prikazujući ih kolektivno putem medija kao 'varalice' i 'nepoštene', čini se šteta njihovom ugledu i poslovanju. Također, protivimo se kažnjavanju svih zbog prekršaja koje je počinila nekolicina. Za takve treba utvrditi počinjeni prekršaj nadzorom te ih sankcionirati", poručuju iz Komore.

P.hr/I.Grgić