HNB: Gospodarska se aktivnost Hrvatske intenzivirala

13. lipnja 2019.

Foto: Shutterstock

Savjet Hrvatske narodne banke usvojio je godišnje izvješće o djelovanju središnje banke u prošloj godini te razmotrio aktualna gospodarska i novčana kretanja.

"Nakon privremene stagnacije zabilježene krajem prošle godine, gospodarska aktivnost Hrvatske u prva se četiri mjeseca 2019. intenzivirala. Nastavljena su i povoljna kretanja na tržištu rada, odnosno rast zaposlenosti i plaća te smanjenje nezaposlenosti", ističu iz HNB-a .  

Dodaju kako je blagom usporavanju godišnjeg rasta potrošačkih cijena, s 0,9 posto u ožujku na 0,7 posto u travnju, ponajviše pridonijelo smanjenje godišnje stope promjene cijena prehrambenih proizvoda te obuće.

Troškovi financiranja uglavnom su nastavili bilježiti povoljna kretanja, čemu pridonosi visoka likvidnost domaćega financijskog tržišta uslijed ekspanzivne monetarne politike HNB-a. Stopa rasta ukupnih plasmana smanjila se na godišnjoj razini zbog usporavanja rasta plasmana nefinancijskim poduzećima. Istovremeno se kreditiranje stanovništva blago ubrzalo zbog snažnijeg rasta stambenih kredita, ističu iz HNB-a.

Navode i kako gotovinski podaci Ministarstva financija pokazuju manjak konsolidirane opće države u prva tri mjeseca 2019. godine u iznosu od 3,1 milijarde kuna, što je otprilike na jednakoj razini kao u istom razdoblju prethodne godine.

Savjet HNB-a suglasio se i s odlukama nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija o imenovanjima. Tako će u Croatia banci predsjednik Uprave i u sljedećem mandatu biti Danijel Luković, a član Uprave Tadija Vrdoljak, dok će u Istarskoj kreditnoj banci Umag članica Uprave u još jednom mandatu biti Klaudija Paljuh. Isto tako, suglasnost je dana za imenovanje Roberta Bitunjca članom Uprave Sberbank Zagreb te za novi mandat Sonji Skobe kao članici Uprave Raiffeisen stambene štedionice Zagreb.

Hina/P.hr