Koliko će pandemija utjecati na (ne)zaposlenost u Hrvatskoj?

21. kolovoza 2020.

Do kraja godine zaposlenost će pasti 3,2 posto, a 2021. rasti 2 posto, navodi se u analizi HNB-a.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Prema objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u srpnju je u Hrvatskoj bilo ukupno 1.528.500 zaposlenih osoba, što je u odnosu na prethodni mjesec više za 1,1 posto. Do kraja 2020. očekuje se pad zaposlenosti od 3,2 posto, a 2021. postupni oporavak tržišta rada, navodi se u najnovijoj analizi Hrvatske narodne banke Financijska stabilnost.

U analizi se podsjeća da je zbog pandemije koronavirusa do izraženog priljeva novonezaposlenih osoba u evidenciju HZZ-a došlo u ožujku, a što je dovelo do porasta nezaposlenosti, unatoč nastavku brisanja iz evidencije. Na kraju prvog tromjesečja broj nezaposlenih bio je viši za osam posto negoli u prosincu 2019. U travnju se rast nezaposlenosti ubrzao zbog sve snažnijih priljeva novonezaposlenih osoba u evidenciju HZZ-a, a povećanje nezaposlenosti, iako sporijeg intenziteta, nastavilo se i tijekom svibnja, dok je krajem lipnja broj nezaposlenih bio tek neznatno veći.

Navedena kretanja nezaposlenosti odrazila su se na administrativnu stopu nezaposlenosti, koja je s prosječnih 6,9 posto radne snage tijekom siječnja i veljače porasla na 7,7 posto u ožujku odnosno 9,3 posto u travnju. Prema najnovijim podacima za svibanj, administrativna stopa nezaposlenosti iznosila je 10,4 posto, a slično se očekuje i za lipanj 2020. Anketna stopa nezaposlenosti, prema posljednjim dostupnim podacima, u prvom tromjesečju iznosila je 6,3 posto radne snage.

U 2020. godini očekuje se relativno blaga reakcija tržišta rada na snažni očekivani pad gospodarske aktivnosti, što između ostaloga odražava mjere Vlade usmjerene na održavanje zaposlenosti. Uzimajući u obzir ostvarenja u prvih pet mjeseci, do kraja godine očekuje se pad zaposlenosti od 3,2 posto. Taj prosječan pad na razini godine odražava i očekivanje znatno nižeg intenziteta sezonskog zapošljavanja u djelatnostima koje uobičajeno zapošljavaju sezonsku radnu snagu, odnosno u djelatnostima usluživanja smještaja i hrane, trgovine i prijevoza, navodi se u analizi HNB-a.

Anketna stopa nezaposlenosti u 2020. mogla bi porasti na 9,1 posto radne snage, ocjenjuju analitičari HNB-a.

U 2021. očekuje se postupni oporavak tržišta rada. Zaposlenost bi se mogla povećati na godišnjoj razini za dva posto, dok bi očekivana anketna stopa nezaposlenosti u 2021. mogla iznositi 7,8 posto radne snage. Istodobno bi se prosječna nominalna bruto plaća mogla povećati za 1,3 posto, navodi se u analizi HNB-a.

Pandemija zaustavila rast plaća

U prvom tromjesečju 2020. godine ubrzao se rast plaća u odnosu na kraj 2019. godine. Prosječna nominalna bruto plaća bila je viša za 1,4 posto, pri čemu je rast plaća bio široko rasprostranjen. No, pandemija koronavirusa utjecala je i na kretanje plaća. Tako je u travnju zabilježen izražen pad prosječne nominalne bruto plaće, koji se nastavio i u svibnju, ali slabijeg intenziteta (desezonirani podaci). U prosjeku je plaća u drugom tromjesečju bila niža za dva posto u odnosu na početak godine. Pritom su plaće snažnije pale u privatnom sektoru, dok su u javnom sektoru ostale nepromijenjene.

U HNB-u 2020. očekuju smanjenje prosječne nominalne bruto plaće od oko 0,5 posto, ponajprije zbog smanjenja plaća u privatnom sektoru, dok se u javnom sektoru očekuje blago povećanje plaća, uz pretpostavku da u ovoj godini neće doći do realizacije preostalog povećanja plaća javnim službenicima niti dogovorenog povećanja plaća učiteljima.

U Hrvatskoj više zaposlenih žena nego muškaraca

Prema objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u srpnju ove godine u Hrvatskoj bilo je ukupno 1.528.500 zaposlenih osoba, a od toga 715.267 žena. U odnosu na prethodni mjesec broj ukupno zaposlenih porastao je za 1,1 posto, a broj žena za 1,3 posto.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih u srpnju 2020. pao je za 4,6 posto, a broj žena za 4,9 posto.

Kada se pogleda razdoblje od siječnja do srpnja 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, broj ukupno zaposlenih pao je za 1,3 posto, a broj zaposlenih žena za 1,4 posto.

U srpnju 2020. broj zaposlenih u pravnim osobama Republike Hrvatske iznosio je 1.308.689, a od toga 622.128 čine žene. U odnosu na lipanj 2020. broj zaposlenih u pravnim osobama bilježi rast od 0,8 posto, a broj zaposlenih žena za 1,0 posto. U odnosu na isti mjesec prethodne godine to je pad je za 4,6 posto. Od siječnja do srpnja 2020. u odnosu na isto razdoblje lani broj zaposlenih u pravnim osobama pao je za 1,1 posto.

U obrtu i slobodnim profesijama državna statistika bilježi rast u srpnju 2020. u odnosu na prethodni mjesec za 3,1 posto, a broj zaposlenih žena također je rastao za 3,9 posto. 

Pad u broju zaposlenih osiguranika poljoprivrednika je za 0,1 posto.

Inače, ukupan broj nezaposlenih u srpnju 2020. u odnosu na lipanj porastao je 0,5 posto, i tu žene prednjače za 1,2 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti u srpnju 2020. iznosila je devet posto.

P.hr/I.B.