Hlađenjem na plin do uštede i stabilnosti energetskog sustava

4. listopada 2019.

Prva konferencija s nazivom Hlađenje na plin, u organizaciji tvrtki EVN Croatia Plin, Panasonic, Tehnokom i Tehnocasa, održana je u šibenskom Amadria Park Hotelu Jure. Glavni cilj konferencije bio je razmotriti mogućnost korištenja plina za hlađenje i klimatizaciju, naspram sve većoj potrošnji električne energije tijekom ljetnih mjeseci zbog sve većih temperatura i ubrzanog ugrađivanja klimatizacijskih uređaja.

Konferencija je okupila predstavnike proizvođača opreme, projektante, izvođače unutarnjih instalacija, županija i gradova koji razvijaju energetske projekte, regulatora, korisnika plina te Hrvatske stručne udruge za plin. Okupljeni na jednome mjestu razmijenili su informacije o mogućnostima korištenja i koristima te razmotrili konkretne korake koji mogu omogućiti ubrzanu primjenu plina za hlađenje i klimatizaciju.

Na konferenciji su doneseni zaključci kako plinska tehnologija pruža vrhunsku razinu komfora svim korisnicima uz znatne uštede na potrošnji energije te, što je posebno važno, niskom razinom emisija CO2 bitno utječe na očuvanje okoliša. Ukratko, glavna je poruka konferencije: energetska ušteda vodi prema boljem sutra.

"U posljednjih desetak godina EVN bio je fokusiran na izgradnju plinske mreže i ulagao je maksimalne napore u zamjenu štetnijih energenata, poput mazuta, plinom. U tome smo u najvećoj mjeri i uspjeli, pogotovo nakon spajanja Bolnice Firule na plin, do tada najvećeg zagađivača SO2 emisijama u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovom konferencijom želimo potaknuti i ubrzati aktivnosti koje će omogućiti veću primjenu plina za hlađenje i klimatizaciju jer smo uvjereni u njegov veliki potencijal u zadovoljavanju sve većih energetskih potreba Dalmacije", izjavio je Vlado Mandić, član Uprave EVN Hrvatska. Istaknuo je kako su prvi put na jednome mjestu okupljeni svi relevatni subjekti povezani s problematikom uporabe plina kao energenta. "Plin je idealan tranzicijski energent prema svim strategijama koje se rade. Korištenje plina kao energenta može iznimno mnogo pridonijeti stabilnosti elektroenergetskog sustava, a potrošači mogu dobiti niz pogodnosti ako koriste plin kao energent", istaknuo je Mandić.

Zlatko Budrovčan, voditelj prodaje tvrtke EVN Hrvatska, kazao je da se u narednih 50 godina potrošači mogu osloniti na plin kao važan energent. "Plin je ekološki prihvatljiv energent. Dokaz su za to bolnice u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji koje su zbog korištenja mazuta kao energenta bile veliki zagađivači, a sada prelaskom na plin to više nisu. Uz to, postigle su znatne uštede. Očekujemo da da ćemo do 2021. godine u ove tri županije, u kojima smo mi koncesionar, u potpunosti izbaciti mazut iz upotrebe. U idućih deset godina očekujemo da ćemo spojiti još oko 100 velikih objekata koji će imati hlađenje pomoću zemnog plina. Isto tako, očekujemo prelazak autobusa javnih prijevoznika i komunalnih vozila u Splitu, Šibeniku i Zadru na zemni plin. U tome nam može pomoći iskustvo Italije koja je u tome napravila veliki iskorak. Porast će broj automobila na električni pogon. Zato je plin neizbježan energent koji može pridonijeti rasterećenju elektroenergetskog sustava, istaknuo je Budrovčan. 

Jozo Vrdoljak