Hitni pregledi kuća ne uključuju procjenu štete

26. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

S obzirom na nejasnoće koje su se pojavile i brojna pitanja Zagrepčana, Hrvatska komora inženjera građevinarstva pojašnjava da 200-tinjak inženjera statičara, članova Komore, volonterski već danima provodi hitne preglede građevina nakon potresa, a sve aktivnosti oko hitnog pregleda koordinira Ured za upravljanje hitnim situacijama u Gradu Zagrebu.

"Zadatak naših statičara je da obave brzi i hitni pregled građevina nakon potresa. Svrha tog pregleda je ocijeniti je li građevina sigurna i uporabljiva za daljnji život ili se stanari iz nje moraju iseliti. Taj hitni pregled je ključan za sigurnost Zagrepčana čije je stanove i kuće pogodio potres i u velikoj mjeri određuje broj osoba koji treba privremeno stambeno zbrinuti. Hitni pregled inženjeri - statičari, članovi Komore, u ovoj izvanrednoj situaciji rade besplatno tj. volonterski. Oni su se hrabro i nesebično odazvali pozivu Komore i izašli na teren odmah u nedjelju u velikom broju kako bi se zaštitila sigurnost građana. I već danima su na terenu, usprkos epidemiji koronavirusa", ističu u Komori.

Dodaju kako hitni pregled građevina koji sada rade inženjeri statičari ne uključuje procjene štete niti izradu dokumenata za naplatu šteta. 

Komora inženjera upućuje građane da za sve informacije oko programa sanacije se obrate direktno Gradu Zagrebu.

P.hr/K.S.