Put do lijepog i ujednačenog tena

13. ožujka 2019.

Foto: Shutterstock

Hiperpigmentacija je poremećaj okarakteriziran tamnim područjima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, odnosno tamnog pigmenta kože. Izloženost sunčevoj svjetlosti, trudnoća, pojedine bolesti, starost ili pak trauma mogu dovesti do poremećaja stvaranja melanina i stvoriti neestetske smeđe mrlje. Jednostavno rečeno uzroke ovog poremećaja možemo podijeliti u dvije skupine: vanjske i unutrašnje. Vanjski uzroci mogu biti oni koji dolaze iz okoliša, dok su unutarnji naše genetske predispozicije.


Melanin je sam po sebi koristan i nosi važnu zaštitnu funkciju jer tamnjenjem se koža štiti od štetnih zračenja. Ne koristimo li proizvode s UV zaštitom, koža će pojačano stvarati melanin kako bi se prirodno zaštitila od zračenja, što će u većini slučajeva dovesti do razvoja hiperpigmentacije. Nastanak izraženih neestetskih tamnih mrlja, mnogo je lakše spriječiti nego liječiti. A najvažniji korak u borbi protiv tamnih mrlja jest prevencija korištenjem proizvoda s visokim zaštitnim faktorom, i to cijele godine. Znači, poremećaj prirodnog procesa tamnjenja kože nastaje kao posljedica starenja i pretjerane izloženosti UV zrakama, a naziva se melanogeneza. Ovaj složeni stanični proces potaknut je svjetlošću: što je koža više izložena suncu, to više melanociti proizvode melanin kako bi se zaštitili. Međutim, s godinama proizvodnja melanina može postati nedosljedna. Neki keratinociti se preklope s melaninom, usporavajući obnovu stanica, pa se kao posljedica pojavljuju tamne mrlje na koži. Mi vam donosimo nekoliko preporuka koje će vam pomoći da vaša koža ponovno zablista.

Nectar Blanc Melvita


Melvitina nova kolekcija za njegu lica Nectar Blanc namijenjena je borbi protiv hiperpigmentacije, nejednakosti na koži i poboljšanju prirodnog sjaja. Učinkovite formule napravljene su s više od 95 posto prirodnih sastojaka kako bi ujednačili ten, obnovili kožu i dali joj blistavost. Kolekcija Nectar Blanc osmišljena je kao ritual koji potiče blistavost i pomaže ukloniti sivilo kože uzrokovano užurbanim načinom života, zagađenjem, umorom i godinama.


Olival serum za hiperpigmentaciju


Serum koji dolazi iz Olivala smanjuje vidljivost pigmentacijskih mrlja na koži lica, ruku i tijela već nakon nekoliko tjedana upotrebe. Obogaćen je uljima šafranike i limuna koja smanjuju proizvodnju melanina i uljem čileanske maline koje pruža prirodnu zaštitu od sunca. Upotreba je jednostavna: nekoliko kapi nanijeti na područje mrlje, utrljati u kožu i ponavljati dva puta dnevno.

Nikel - njega protiv pjega s tratinčicom

I Nikel ima vrlo zanimljivu kremu i serum s ekstraktom tratinčice, sprečava nastanak pjega i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije. Iz ove tvrtke ističu kako se krema i serum s tratinčicom mogu koristiti i u ljetnim mjesecima, kada štiti kožu od nastanka novih pjega.

Lumion Skintegra


Skintegrin Lumion neisušujući je noćni eksfolijant srednjeg intenziteta na bazi AHA i PHA kiselina, namijenjen svim tipovima kože osim osjetljive, uključujući i zrelu. Koža na kojoj su vidljive hiperpigmentacijske promjene, uključujući i one uzrokovane suncem, te koža narušene teksture kojoj nedostaje svježine i luminoznosti, od Lumiona će imati višestruku korist.
Lumion rafinira teksturu i ujednačava ton kože, te je veoma učinkovita priprema kože za nanošenje drugih topičkih pripravaka.

P.hr/I.G.