HGK: Trgovački i financijski sektor spremni za uvođenje eura

23. prosinca 2022.

Foto: HNB

Deset dana do povijesnog ulaska Republike Hrvatske u eurozonu i schengenski prostor, trgovina, koja će uz financijske institucije u prvim danima iduće godine podnijeti najveći teret prelaska na novu valutu, spremna je za ovaj zahtjevan proces kako bi se građanima i potrošačima u najvećoj mjeri olakšala tranzicija na novu valutu.

HGK je od sredine 2021. godine, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom financija, Hrvatskom narodnom bankom i HANFA-om, aktivan sudionik ovog procesa: organizirao je više od 10 edukativnih događanja na kojima je sudjelovalo oko 3.300 sudionika. Kao instrument u borbi protiv neopravdanog podizanja cijena pokrenut je Etički kodeks kao jedan od mehanizama koji pridonose stvaranju sigurnog okružja za potrošače. Do sada su Etičkom kodeksu pristupile 1.002 tvrtke i obrta, a ukupno je izdano 15.465 naljepnica, najviše iz područja trgovine i uslužnih djelatnosti.

Premda je najveći dio priprema ukupnoga gospodarstva iza nas, za potrošače ali i trgovce, najizazovnije razdoblje vrijeme je dvojnog optjecaja koje započinje 1. siječnja 2023. godine, a završava 14. siječnja 2023. U vremenu dvojnog optjecaja za sva gotovinska plaćanja mogu se upotrebljavati i kune i euri, uz napomenu da trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji. Također, ako u navedenom razdoblju poslovni subjekt nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, ostatak iznosa može vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura.

Preporuka sektora trgovine HGK jest da se građani u navedenom razdoblju u najvećoj mjeri koriste bezgotovinskim modelima plaćanja te se opskrbe manjom količinom gotova novca za potrošnju tijekom novogodišnje noći i prvih dana u siječnju. "Pozivamo građane da prvih dana dvojnog opticaja u trgovinama, prilikom plaćanja na blagajnama, daju prednost prolaza našim starijim sugrađanima, ali i pokažu razumijevanje prema radnicima na blagajnama kojima će obveza primanja dviju valuta i njihova  preračunavanja predstavljati dodatni izazov", izjavila je Sanja Smoljak Katić, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

"U HGK-u također podsjećaju kako će na računima svih građana i poslovnih subjekata doći do automatske konverzije sredstava što će olakšati inicijalno razdoblje gospodarske aktivnosti tijekom dvojnog optjecaja. Korištenje elektroničkim sredstvima plaćanja, npr. plaćanja karticama i digitalnih transakcija, osigurat će  nesmetano plaćanje roba i usluga i smanjiti pritisak za potrebom gotovog novca. "Uz smanjenje troškova poslovanja za poduzeća, smanjili bi se i redovi čekanja u trgovinama te neizvjesnost, a  izbjegli bi se i potencijalni nesporazumi oko točnog povrata novca", izjavio je glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja.

Proces uvođenja eura i zamjena hrvatske kune eurom izuzetno je zahtjevan proces, posebice u dijelu prilagodbe informatičkih sustava banaka, pa će neke bankovne i financijske usluge biti privremeno nedostupne ili će biti dostupne ograničeno tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca i nedjelja, 1. siječnja), a u nekim manjim bankama i 30. prosinca. Stoga se očekuju kraći prekidi u mogućnosti plaćanja karticama u noći s 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći, dok tijekom novogodišnjeg vikenda internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno, pa u većini slučajeva neće biti moguće izvršavati online plaćanja.

Iz HGK podsjećaju i da je, kako bi građanima bio omogućen dovoljan broj bankomata za isplatu kuna do kraja ove godine i eura od prvog dana nove godine, do 15. siječnja 2023. privremeno ukinuto plaćanje naknade za podizanje gotovog novca debitnim karticama na svim bankomatima. Očekuje se da će svih 4.000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja 2023. Građani sve informacije o uvođenju nove valute mogu dobiti na središnjem informativnom portalu euro.hr, a uvid o bankomatskoj mreži na poveznici Hrvatske udruge banaka.

P.hr