HGK: Povući Prijedlog uredbe o praćenju i izvještavanju o epidemiji

11. siječnja 2021.

Foto: Pixabay

Hrvatska gospodarska komora smatra da bi ukupna visina dodatnoga administrativnog i financijskog opterećenja, koje bi gospodarstvo imalo usvajanjem Prijedloga uredbe o praćenju i izvješćivanju o učincima pandemije koronavirusa i mjera za pomoć, bila nerazmjerna eventualnoj koristi.

Izrada izvješća, kako je predloženo u članku 7., iziskivala bi dodatne financijske i administrativne obveze za poduzetnike, a naročito za računovodstveno-knjigovodstvenu struku kojoj je opterećenje ionako povećano s obzirom na mjere za ublažavanje posljedica krize, smatraju u Komori.

Usvajanjem Prijedloga uredbe, uz obrasce PDV, URA, ZP, PDV-S, PPO, kvartalni financijski izvještaj, koji moraju biti predani do 20. travnja, te GFI-POD, PD, PD-IPO, TZ, Šume, OPZ-STAT, koji moraju biti predani do 30. travnja, poduzetnici bi morali predati i novi, dodatni obrazac, što znači da trebaju predati ukupno 12 obrazaca u roku od 10 dana.

"S obzirom na činjenicu da se radi o istim podacima u neznatno izmijenjenom obliku, koje poduzetnici moraju dostaviti na više adresa, smatramo da bi se ovo pitanje trebalo riješiti digitalnim povezivanjem nadležnih institucija", ističu u HGK.

Udruženje računovođa HGK također ističe da računovodstvena struka, preuzimanjem na sebe većine administrativnih obveza svojih klijenata, solidarno sa svim drugim poduzetnicima, sudjeluje u prevladavanju ove krize izazvane pandemijom COVID-a 19, a uvođenje ovakve obveze predstavljalo bi najveće opterećenje upravo toj struci.

Zbog svega navedenog, iz Komore smatraju da bi Prijedlog uredbe trebao biti povučen iz procedure ili predlažu brisati članak 7.

P.hr/I.G.