HGK: Priprema se uvođenje napojnice u sustav fiskalizacije

30. siječnja 2023.

Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj gospodarskoj komori priprema se zakonodavni prijedlog za uvođenje napojnice u sustav fiskalizacije ugostitelja i razgovara se o datumu njegova stupanja na snagu, priopćeno je iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

Napojnica trenutno nije prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektroničkim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav ona postaje neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga oporezivat će se kao drugi dohodak kako bi se izbjegla opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka.

Oporezivanje drugog dohotka svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, smatraju u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, te dodaju da je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

Predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak kaže da će takav tretman napojnica izravno podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama te zasigurno povećati sam iznos napojnica.

"U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, takvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica", izjavila je.

To će, kaže, značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima te potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Za ugostitelje je jedini nedostatak predviđenog rješenja to što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine, zaključila je Tabak.

Tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije otvorena je na današnji dan prije dvije godine u razgovoru s tadašnjim ministrom financija Zdravkom Marićem.

Od 29. siječnja 2021., kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećega zakonodavnog okvira, kazala je Jelena Tabak.

Podsjetila je da se dvije godine radi na pripremi zakonodavnog prijedloga i razgovara o datumu njegova stupanja na snagu.

Hina/P.hr