HGK predstavio vinsku brošuru i vinsku kartu

11. svibnja 2022.

Dragan Kovačević / Foto: HGK

Hrvatska ima veliki potencijal u razvoju vinogradarstva i vinarstva, a za njihovo unaprjeđenje nužno je podizanje konkurentnosti, tehnološke razine proizvodnje, povećanje površina i okrupnjavanje posjeda te povećanje proizvodnih kapaciteta, istaknuto je na predstavljanju vinske brošure i vinske karte Hrvatske gospodarske komore.

Vinska brošura ponajprije je namijenjena vinskim stručnjacima i znalcima te predstavlja autentičnost i kvalitetu hrvatskih vina kroz posebnosti podneblja i sortimenta, s naglaskom na autohtone sorte te najznačajnije tipove naše četiri vinske regije – Slavonije i hrvatskog Podunavlja, središnje bregovite Hrvatske, Istre i Kvarnera te Dalmacije. S druge strane, vinska karta više je namijenjena široj javnosti i svima koji uživaju u vrhunskoj kapljici te na jednostavniji način opisuje vinske regije, najznačajnije sorte grožđa i zaštićene oznake izvornosti vina te daje uvid u stvarne lokacije i rasprostranjenost vinograda u Hrvatskoj.

Najnoviji promotivni materijali izdani su na engleskom jeziku, a prvi će put biti dostupni javnosti na vodećem svjetskom sajmu vina PROWEIN u Düsseldorfu, od 15. do 17. svibnja 2022. godine, na kojemu će sudjelovati 7.000 vinara iz cijelog svijeta. Među najboljim svjetskim izlagačima bit će i 30-ak hrvatskih vinara koji će ondje, uz podršku HGK, svoje proizvode predstaviti kupcima, distributerima te predstavnicima renomiranih restorana i hotelskih lanaca.

Promocija vina HGK Foto: HGK

"Hrvatskoj je potreban snažan nacionalni marketing. Prošli smo tjedan regionalnim organizacijama vinara i vinogradara poslali prijedlog modela za uspostavu krovne nacionalne organizacije za promociju vina unutar HGK, koja bi pod brendom Vina Croatia – Vina Mosaica radila na međunarodnoj promociji hrvatskih vina. Vjerujemo kako ćemo, zajedno s našim vinarima okupljenima u Udruženju vinarstva HGK i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vrlo skoro pronaći nova i inovativna rješenja kad je riječ o promicanju ove djelatnosti te nizati izvrsne rezultate", istaknuo je potpredsjednik HGK Dragan Kovačević.

Kovačević je rekao i da, iako je poznata diljem svijeta po vrhunskim vinima i autohtonim sortama, Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji vina i njegov je veliki uvoznik. Stupanj samodostatnosti iznosi 85 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom manja od 50 posto. Godišnje Hrvatska izvozi oko pet milijuna, a uvozi oko 25 milijuna litara vina, uz generiranje vanjskotrgovinskog deficita od oko 15 milijuna eura. Još jedan od izazova jest i činjenica da se površine pod vinogradima smanjuju – krajem prošle godine pod nasadima vinove loze bilo je 18.126 hektara.

"Hrvatska ima veliki potencijal u razvoju vinogradarstva i vinarstva. S obzirom na sve preduvjete koji postoje kako bismo zabljesnuli u ovom segmentu na svjetskoj sceni, ne možemo biti zadovoljni činjenicom da se površine pod vinogradima smanjuju, a proizvodnja vina već nekoliko godina stagnira. Rješenje za unaprjeđenje stanja u sektoru vinogradarstva i vinarstva jest u podizanju konkurentnosti, tehnološke razine proizvodnje, povećanju površina pod vinogradima i okrupnjavanju posjeda, ali i u povećanju proizvodnih kapaciteta kako bismo dosegnuli godišnju proizvodnju vina od sto milijuna litara godišnje. Također, očekujemo i snažniju podršku države kad je riječ o ulaganju u promociju hrvatskih vina diljem svijeta", zaključio je Kovačević.

 

P.hr/I.G.