HGK humanitarnim koncertom obilježio 170 godina postojanja

9. svibnja 2022.

Foto: HGK

Hrvatska gospodarska komora u nedjelju je, u krugu svih onih koji na razne načine podržavaju misiju i viziju njezina dugogodišnjeg djelovanja, koncertom Tradicija za budućnost u Lisinskom obilježila 170 godina od svog osnutka. Zahvaljujući suradnji sa Zakladom Vaša pošta, humanitarna komponenta koncerta omogućit će Ivi i Ivanu, mladim ljudima kojima je potrebna podrška za iskorak u samostalni život, jednostavniji novi početak.

Vrhunski program prepun glazbenih ostvarenja, koja su tijekom godina postajale sastavni dio hrvatske povijesti i kulture, izvodila su neka od najpoznatijih imena domaće kulturne scene uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda - ansambl LADO, klapa Kaše, Jure Brkljača, Viktorija Kulišić Đenka, Filip Hozjak, Vanda Winter, Vlatka Kopić Tena, Josipa Lončar, Elis Lovrić, Blanka Došen, duo Hojsak & Novosel te Drago Diklić.

"Danas i ovdje, zajedno sa svojim poduzetnicima, partnerima i prijateljima, želimo slaviti poslovne uspjehe i kreativnost, ali i kulturu - jer sve to čini brend naše zemlje. Uz to, večeras pomažemo onima kojima su okolnosti otežale iskorak u samostalni život. Onima koji našem društvu mogu znanjem, učenjem, angažmanom i budućim poslovnim inicijativama vratiti mnogo. Pred njima je zasigurno svijetla budućnost koju im svi zajedno možemo pomoći satkati", istaknuo je prilikom otvaranja rođendanskoga koncerta Luka Burilović, predsjednik HGK.

Humanitarna akcija uklopljena u obilježavanje jubileja HGK rezultat je suradnje sa Zakladom Vaša pošta, društveno-odgovornom platformom Hrvatske pošte, čiji je cilj stvaranje boljeg i humanijeg svijeta za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Zaklada je utemeljena u skladu sa smjernicama Održivog razvoja Ujedinjenih naroda i djeluje na nacionalnoj razini, skrbeći za štićenike iz 20 dječjih domova u Hrvatskoj.

Za njih nalazi i okuplja brojne donatore iz svih segmenata društva kako bi se osigurao početak samostalnog života štićenika domova nakon što postanu punoljetni i izađu iz sustava dječjih domova. Ovim je načinom zbrinuto čak 487 djece iz 20 domova diljem Hrvatske, za koje su ugovorene police vrijedne više od 21 milijuna kuna.

"Kao član Uprave Hrvatske pošte, koja već više od 12 godina skrbi o djeci iz dječjih domova putem Zaklade Vaša pošta, mogu reći da smo doista počašćeni načinom na koji je HGK odlučio proslaviti svoju 170 obljetnicu postojanja, dajući i humanitarnu notu ovom svečanom događaju. Sam naziv proslave govori sve – Tradicija za budućnost. Ulažući u mlade, doista se možemo nadati i vjerovati u bolju budućnosti za sve", istaknuo je ovim povodom Siniša Šukunda, član Uprave Hrvatske pošte.

U skladu s brojnim promjenama koje redovito prate sva svjetska i europska gospodarstva, pa tako i hrvatsko, Komora se tijekom godine mijenjala u mnogim segmentima i pristupima, ali svoju viziju slijedi od samih početaka - u suradnji s cijelim nizom dionika neprekidno stvara okružje koje će pridonijeti boljoj kvaliteti života svih građana. HGK je tako stalni partner poduzetništvu i podrška gospodarstvenicima na poslovnom putu, u njihovu rastu i razvoju. Upravo kako bi ovaj jubilej proslavili spajanjem tradicije i suvremenosti te vjerom u bolju budućnost, 170 godina Komore proslavilo se putovanjem  Hrvatskom uz vrhunske interpretacije pjesama uz koje su stasale i rasle generacije.

Josip Zaher, Luka Burilović, Mirjana Čagalj, Tomislav Radoš Predsjednik i potpredsjednici Josip Zaher, Luka Burilović, Mirjana Čagalj i Tomislav Radoš / Foto: HGK

Proslavu su uveličali brojni predstavnici akademske zajednice, uspješni poduzetnici i gosti, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek te izaslanik predsjednika Vlade i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović koji se ovom prilikom obratio svima okupljenima te čestitao na obljetnici: "Vjerujem kako će iskustvo HGK od 170 godina pomoći u svladavanju izazova koji se nalaze ispred nas. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Komori će i dalje biti na raspolaganju sa svom pomoći koju možemo dati".

Iva i Ivan vjeruju u bolju budućnost

Iva je učenica ugostiteljske škole i u kuharstvu je pronašla način izražavanja svoje kreativnosti. Tijekom školovanja profesori su je nerijetko imenovali i mentoricom mlađim učenicima, a već sada razmišlja o nastavku školovanja i podizanju svoje kvalifikacije. Ljeto će također provesti radno, u restoranu na otoku, a sav novac koji će zaraditi uložit će u nove početke i budućnost.

U njoj je čeka unajmljivanje stana i početak potpune samostalnosti. Unatoč svemu kroz što je prošla, Iva je optimistična mlada djevojka, vesele naravi, uvijek prijateljski raspoložena i spremna pomoći, a na život gleda kao borac te vjeruje u svoj uspjeh.

Ivan se nakon završenog školovanja za elektroinstalatera zaposlio te se polako priprema učiniti veliki korak u samostalnost. Svjestan je kako okrenuti novu stranica u životu nije lako, no ima veliku želju dokazati svima, a i samome sebi, da to može. Želja mu je nastaviti živjeti i raditi u Samoboru, gradu u kojem je odrastao i u kojem je pronašao svoj pravi dom.

Humanitarni koncert organiziran je uz podršku Hrvatskog društva skladatelja.

P.hr/I.G.