Država treba preuzeti najveći teret očuvanja radnih mjesta

26. studenoga 2020.

Luka Burilović/ Foto: HGK

Nakon što su javnosti predstavljene nove restriktivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, Hrvatska gospodarska komora apelirala je da država na sebe preuzme najveći teret mjera usmjerenih na očuvanje radnih mjesta i gospodarstva.

"Apeliramo da Vlada RH, odnosno država na sebe preuzme najveći teret, premda će to imati posljedice za javne financije. Izuzetno je važno da se uz zdravlje ljudi sačuva i zdravlje gospodarstva. I HGK daje svoj doprinos, pa se tako ponovno donosi odluka o tome da se za studeni i prosinac ukine obveza plaćanja članarine poduzetnicima, kojima je ograničeno poslovanje u skladu s ovom odlukom Vlade", kazao je predsjednik HGK Luka Burilović. 

Također, Burilović predlaže da se, kao i za vrijeme prvog vala pandemije, ponovno uvedu moratoriji na ovrhe i na ovrhe porezne uprave te moratoriji na otplatu bankarskih kredita, posebno za djelatnosti koje su ovim mjerama najviše pogođene.

"Posebno su pogođeni ugostitelji i njima je potrebna neophodna pomoć kako bi preživjeli i kako bi, prije svega kad kriza završi, mogli odmah krenuti dalje - s poslovanjem, zapošljavanjem, a u konačnici i punjenjem državnog proračuna koji ih sad mora održati na životu", kazao je Burilović.

Zatvaraju se restorani, kafići, teretane...

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade predstavio je nove, strože mjere za suzbijanje zaraze koronavirusom, koje, između ostalog, obuhvaćaju i zatvaranje restorana, kafića, teretana, fitness-centara, kladionica i kasina.

Nove mjere na snagu će stupiti u subotu, 28. studenoga, a na snazi će biti najmanje do 21. prosinca.

Od ugostiteljskih objekata, obustavlja se rad restorana i kafića, osim hotela i kampova, koji smiju usluživati samo goste koji se u njima koriste uslugom smještaja. Restoranima, objektima za catering te objektima iz skupine barovi, kao što su kavane, pivnice, buffeti, krčme, konobe i kleti, dopuštena je priprema i dostava hrane u radnom vremenu kao da ne postoji epidemija COVID-a 19.

Dostava hrane moći će se obavljati uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera, pa tako i osobnim preuzimanjem, dostavom hrane te uslugama drive-in

Stupanjem novih mjera na snagu pekarnice i trgovine kruhom te pekarskim proizvodima mogu raditi najdulje do 22 sata.

Do 21. prosinca stopirano je i održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

P.hr/I.B.