HANFA kriptovalute nadzire zbog sprječavanja pranja novca

26. lipnja 2020.

Foto: Pixabay

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odlučila je reagirati na nedavne medijske napise u kojima jedna od tvrtki koja se bavi razmjenom virtualnih odnosno kriptovaluta tvrdi da se nalazi u registru HANFA-e. Stoga ovaj financijski regulator ističe kako oni ne nadziru poslovanje tih subjekata u smislu pružanja usluga ili odnosa prema klijentima, već samo u smislu primjene Zakona o sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

"Djelatnosti razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i skrbničke usluge novčanika nisu regulirane posebnim propisima u Hrvatskoj te HANFA ne izdaje odobrenja za rad, ne licencira članove uprava društava koja obavljaju tu djelatnost niti je ovlaštena obavljati nadzor nad kvalitetom pruženih usluga, kako to radi u odnosu na subjekte nadzora čije su djelatnosti regulirane posebnim propisima i nad kojima Hanfa ima zakonske ovlasti provoditi nadzor", istaknuli su iz HANFA-e te napominju da takva regulacija još ne postoji na razini cijele Europske unije u vidu direktive ili uredbe koja bi se mogla odmah primijeniti ili naknadno prenijeti u hrvatsko zakonodavstvo.

Nije riječ o registru koji je uređen propisima

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga od početka ove godine nadležna je za nadzor provedbe Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma u odnosu na osobe koje se bave djelatnošću pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta te pružanja skrbničke usluge novčanika i putem svojih nadzornih aktivnosti provjerava provode li takve osobe sve mjere i postupke propisane tim zakonom.

Zbog toga se, od početka 2020., sva društva koja pružaju usluge razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i skrbničke usluge novčanika moraju javiti HANFA-i te se one nalaze na popisu onih koji obavljaju te djelatnosti, no nije riječ o registru koji je uređen propisima. Do sada su to učinili: Fima Plus, Electrocoin, BlokIdea, In Kapital, Digital Assets i Tikomar.

Iz HANFA-e ističu da, iako svaka digitalna inovacija može pozitivno utjecati na poboljšanje kvalitete uslužnih servisa, građani trebaju biti svjesni da njihova prava u plaćanju usluga ili trgovanja virtualnim valutama nisu regulirana te da tvrtke koje nude mogućnosti plaćanja virtualnim valutama nisu u dijelu pružanja usluga pod njenim nadzorom.

P.hr/I.Grgić