HANFA: Smanjena izloženost sektora financijskih usluga sistemskim rizicima

25. siječnja 2022.

Foto: Shutterstock

Ukupna ocjena izloženosti sektora financijskih usluga sistemskim rizicima u trećem tromjesečju 2021. smanjuje se u odnosu na prvo tromjesečje 2021., a njezina je razina i dalje umjerena, zaključak je to novog izdanja publikacije Makroprudencijalni skener rizika, koja na tromjesečnoj frekvenciji prati kretanje sistemskih rizika u sektoru financijskih usluga, koji je pod nadzorom HANFA-e.

Unatoč gospodarskom oporavku koji je bio snažniji od inicijalnih očekivanja, krajem 2021. godine u makroekonomskom su okružju i dalje izraženi rizici u vezi s pogoršanjem fiskalne pozicije povezane s fiskalnim odgovorom na pandemijske zdravstvene i ekonomske posljedice, ocjenjuju u HANFA-i.

"Ovi su rizici dodatno naglašeni iz perspektive sektora financijskih usluga zbog visoke alokacije ulaganja sektora u državne dužničke vrijednosne papire, a čija se vrijednost može smanjiti u slučaju rasta kamatnih stopa, bilo zbog rasta bezrizičnih stopa ili još uvijek globalno potisnute premije rizika", stoji u publikaciji.

Na normalizaciju monetarne politike i rast bezrizičnih kamatnih stopa značajno utječe rast te neizvjesnosti povezane s karakterom i trajanjem inflacijskih pritisaka. Istodobno, vrednovanja na globalnim dioničkim tržištima nastavljaju biti odvojena od poslovnih pokazatelja, pa rizik iznenadne snažnije globalne korekcije cijena ostaje povišen.

"U slučaju njegove materijalizacije, pad cijena bi se sa svjetskih financijskih tržišta prelio i na domaće tržište kapitala, strukturno obilježeno niskom likvidnošću te bi povećao izloženost sektora financijskih usluga tržišnom riziku s negativnim posljedicama na prinose", kaže se u publikaciji.

Likvidnost domaćeg tržišta kapitala detaljno je analizirana u specijalnom analitičkom okviru kroz konstrukciju novoga kompozitnoga tržišnog indikatora likvidnosti domaćega dioničkog tržišta, gdje se objedinjuje različite aspekte tržišne likvidnosti u jedan indikator te pokazuje kako se likvidnost, uz određene oscilacije, oporavlja od 2015. godine te nije značajnije ni dugoročnije smanjena niti u razdoblju koronakrize.

"Međutim, istodobno je sama razina likvidnosti i nadalje razmjerno niska, posebno u usporedbi s drugim sličnim tržištima kapitala", kažu u HANFA-i.

 

P.hr/I.G.