HANFA pokrenula nadzor o trgovanju vrijednosnicama banaka koje nadzire HNB

12. siječnja 2022.

Foto: Shutterstock

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), nakon objavljenoga novinarskog članka na portalu Index, pokrenula je nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke prekršili odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija, priopćila je Agencija.

Kako bi mogli utvrditi potpuno i točno činjenično stanje, navode da su započeli s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provedbu nadzora te će na temelju tih saznanja provesti analize i donijeti zaključke.

HANFA će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te, ovisno o rezultatu nadzora, podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima.

Prema Uredbi o zlouporabi tržišta, ističu da HANFA kontinuirano prati i provodi nadzor moguće zlouporabe tržišta te samostalno reagira ako primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje na temelju povlaštenih informacija, no zaprima i prijave o sumnji na zlouporabu tržišta.

Takve sumnje Agenciji uvijek može prijaviti Zagrebačka burza, investicijsko društvo, ali i bilo tko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno, što mogu učiniti i u ovom slučaju prijavom na adresu zlouporaba.trzista@hanfa.hr.

"Treba pritom istaknuti da kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zlouporabu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta. U dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a, HANFA nema ovlasti za pokretanje nadzora", zaključuje se u priopćenju Agencije.

Plenković: Stvar je kompleksna, detaljno ju treba sagledati

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije želio detaljnije komentirati napise Indexa o tome da je više dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor HNB zadužen. Rekao je da je jučer nazvao guvernera Borisa Vujčića, ne znajući da će guverner neposredno nakon toga gostovati na Dnevniku HTV-a.

"Tako sam u biti većinu onog što mi je rekao ponovno čuo u njegovom nastupu na Dnevniku", napomenuo je predsjednik Vlade.

Izvijestio je da je predsjednica Odbora za financije Hrvatskog sabora Grozdana Perić formalno zatražila očitovanje od HNB-a, kako bi se vidjelo kako središnja banka i njezino vodstvo vide cijelu situaciju.

"Nakon toga ćemo vidjeti što će se zbivati, ja u ovom trenutku o ovoj temi imam informacija otprilike koliko i vi", rekao je Plenković, dodajući da će također vjerojatno i HANF-a sukladno svojim zakonskim nadležnostima, provjeriti i analizirati tu temu.

"Nakon toga ćemo imati cjelovitiju sliku. U ovom trenutku nekih drugih informacija ili saznanja nemamo", zaključio je Plenković.

Podsjetio je da je HNB u nadležnosti Sabora, kao i pod nadzorom HANFA-e. "Ovo su stvari koje u biti nemaju ikakve izravne veze s Vladom, ali ćemo se informirati", izjavio je predsjednik Vlade.

Na opetovana novinarska pitanja, Plenković je rekao da je "stvar kompleksna" i da ju detaljno treba sagledati te da će se u ovoj fazi suzdržati svih komentara i špekulacija.

"Kada dobijemo cjelovitu informaciju, onda ćemo komentirati. Na temelju onoga što čitamo u medijima, to meni nije dovoljno da bih mogao komentirati", rekao je Plenković, koji trenutno nije želio odgovoriti ni na pitanje ima li guverner Vujčić njegovo povjerenje.

HNB je u svom jučerašnjem odgovoru rekao da Vujčić i Švaljek nisu prekršili ni jednu zakonsku odredbu, pri čemu su između ostalog apostrofirali da treba razlikovati dionice i vlasničke udjele od korporativnih obveznica banaka.

Vujčić je u jučerašnjem Dnevniku HTV-a između ostalog rekao da se nije koristio povlaštenim informacijama za stjecanje osobne koristi, da nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a te je pozvao sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i Hanfu.

 

 

P.hr/.Hina/I.B.